Fotonávrat: Trebatické hody plné pestrosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. augusta 2023, 22:30

K obľúbeným podujatiam leta každoročne patria hody v Trebaticiach. Nielen moderný event Hody Trebatice, ale aj športové podujatia, ľudové veselice a zábavy lákali mnohých návštevníkov zblízka i zďaleka, aby vychutnali ich radostnú atmosféru.

Trebatičania sa v nedeľu do kostola vyparádili do krojov. (Autor: Juraj Jankech)

Začiatok tohtoročného augusta bol chladný a daždivý, dokonca bolo počuť hlasy, že sa leto už skončilo. Pozorovatelia počasia však ubezpečovali, že sa vráti v plnej nádhere, lebo budú hody v Trebaticiach. Je to fenomén, na trebatické hody je vždy horúce počasie a v tomto roku tu vládla mimoriadne skvelá nálada. Festival Hody Trebatice na motokárovej dráhe trval až tri dni – od piatka 18. do nedele 20. augusta, kde vystúpili mnohé hviezdy hudby všetkých žánrov. Nechýbali ani akcie pre deti, kolotoče a vynikajúca gastrozóna. Nepochybne to bolo i príjemné odškodnenie pre fanúšikov zrušeného festivalu v Jaslovských Bohuniciach.

Aj ostatné podujatia boli príťažlivé a vydarené. V sobotu sa konala hodová zábava na terase miestneho pohostinstva a v nedeľu už od 17. hodiny roztancovala skupina Zunaband návštevníkov Areálu zdravia. Hody v Trebaticiach sú nemysliteľné bez futbalu. V nedeľu sa na štadióne najprv odohrávali zápasy žiakov a dorastencov a napokon odohral OFK priateľský duel s mužstvom z Paty.

Ako hodoval oslávenec – Kostol sv. Štefana Uhorského? Už tradične je slávnosť výročia posvätenia chrámu spojená s poďakovaním za úrodu. Do čistého veľkolepo vyzdobeného chrámu vstúpili so spevom „ženci“, oblečení v krásnych trebatických krojoch, a priniesli žatevný veniec. Milan Pekarovič za všetkých odovzdal veniec farárovi vdp. Mariánovi Dírešovi s vďakou za požehnané úsilie poľnohospodárov a záhradkárov.

A to už tóny ľúbezného spevu niesli veriacich hore k výšinám – na chórus, kde vládne organistka Ingrid Urbanová so svojimi spevákmi a malými nadšenými speváčkami. Kostol sa rozozvučal oslavnými piesňami, žalmami a hymnou. V homílii farár vyzdvihol svätosť Štefana, ktorý, hoci bol kráľ, si zvolil cestu čnosti. Svedčí o tom aj List mravných ponaučení kráľovičovi Imrichovi, ktorý sa zároveň považuje za najstaršie literárne dielo, ktoré v Uhorskom kráľovstve vzniklo (roky 1010 – 1020). Svätá omša sa naďalej slúžila vo sviatočnom duchu, o dôstojné zabezpečenie bohoslužby sa zaslúžila kostolníčka Kája Ševčovičová.

Výročie posvätenia svojho chrámu slávia Trebatičania v krojoch. Je potešiteľné, že obnovená tradícia pestovania ľudového odevu sa rozvíja, aj mladí sa radi pozrú do „kasní“, kde objavujú výšivky a skvosty starých mám.

Také boli hody v Trebaticiach – čas rodinných a priateľských stretnutí, čas zábavy, oslavy chrámu, úcty k ľudovej tradícii a vďakyvzdania.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof