Bylinkárka radí: Pite odvar z ovsa, zabudnete na cigarety

  • Bylinkárka radí
  • 28. augusta 2023, 22:30

Ovos siaty (Avena sativa) je jednou z najstarších potravín. Pestovali ho už naši predkovia Slovania a poznali ho aj antickí lekári. Rastlina má svoj domov vo východnej Európe.

(Autor: Henrik Sendelbach)

Táto jednoročná obilnina má steblo naspodku trsnaté, rozvetvené, hladké. Listy má široko čiarkovité, drsné, majú dlhý jazýček a hladkú pošvu. Kvety sú v zložitom strapci, ktorý má tenké a drsné vetvičky. Na vetvičkách sú kvetné klásky. Visiace klásky pokrývajú plevy, plodom je zrno.

Ovos siaty kvitne v júni až júli, rastie do výšky 120 centimetrov. Obsahuje veľa látok, ktoré majú na ľudský organizmus priaznivé pôsobenie. Tieto látky majú aj protirakovinové účinky, preto by sme do jedál mali pridávať ovsené vločky ako prevenciu. Hlavnými účinnými látkami ovsa sú rastlinné bielkoviny, glukokiny, škroby, saponíny, flavóny, soli sodíka, draslíka, vápnika, horčíka, železa, medi a mangánu, síra, fosfor, vitamíny B, E, PP, buničina, zinok, jód, molybdén, bór, kremík, kobalt, enzýmy, pektíny, karotén, kyselina kremičitá, tuky, vlákniny, fytoestrogény.

Ovos je vhodný pre diabetikov, znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, chráni pred civilizačnými chorobami, pomáha liečiť pečeň, obličky, tráviaci systém, dýchací systém, používa sa pri prechladnutí, pôsobí preventívne pri srdcovocievnych ochoreniach, upokojuje nervový systém, úzkosť, pri skleróze multiplex, ischiase, upravuje hladinu hemoglobínu, zvyšuje imunitu, znižuje tlak krvi, upevňuje kosti, ďasná, lieči alergie, afty v ústnej dutine, reumu, kožu, svrab.

S ovsom mám veľmi dobrú skúsenosť u detí pri liečení pohybového aparátu, kde sa pravidelne a dlhodobo kúpu v odvare z ovsenej slamy. Dobrú skúsenosť mám aj s pitím odvaru z ovsa pri odvykaní fajčenia. Ovos má protizápalové, protibakteriálne, protivírusové a protirakovinové účinky. Je vhodný na dlhodobejšie použitie. Odvar posilňuje organizmus hlavne po prekonaných ťažkých chorobách.

Čaj z ovsených vločiek

Potrebujeme: 2 ČL ovsených vločiek, 3 dl vriacej vody

Postup: Ovsené vločky zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a užívame dvakrát denne. Čaj užijeme aj s ovsenými vločkami. Zvyšuje chuť do jedla, posilňujúco pôsobí pri vyčerpanosti, nervozite, nespavosti, znižuje cukor v krvi, tlak krvi.

Odvar zo slamy

Potrebujeme: 2 PL slamy ovsa siateho, 1 l vody

Postup: Slamu povaríme vo vode na miernom ohni 30 minút, lúhujeme 20 minút, precedíme a nalejeme do termosky. Počas dňa popíjame po dúškoch. Odvar je vhodný pri skleróze multiplex, poruchách pohybového aparátu, ochrnutí, podporuje činnosť obličiek a pečene.

Kúpeľ zo slamy

Potrebujeme: 100 g slamy ovsa siateho, 3 l vody

Postup: Slamu varíme vo vode na miernom ohníku 30 minút, lúhujeme 30 minút, precedíme do kúpeľa. Kúpeľ by mal trvať 30 minút, robí sa dvakrát do týždňa alebo podľa potreby. Je vhodný pri ischiase, omrzlinách, ochrnutí, skleróze multiplex, chorých obličkách a pečeni, pri prechladnutí, lieči ekzém, svrab.

Vrecko naplnené ovsenými vločkami

Potrebujeme: 1 kg ovsených vločiek, plátenné vrecko

Postup: Vločky nasypeme do vrecka a to dobre zašijeme. Každý večer jednu stranu so žehličkou nahrejeme a teplé priložíme napríklad na obličky, močový mechúr, na bolestivé kĺby a svaly. Obklad ženy nemôžu robiť počas menštruácie.

Termín kvitnutia ovsa siateho: jún – júl

Termín zberu zrna: august – september

Termín zberu slamy: august – september  Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila