Horná Streda oslavovala 760. výročie aj hody vo veľkom štýle

Obec Horná Streda oslávila svoje 760. výročie prvej písomnej zmienky veľkolepo. Sobotné i nedeľné rozprávkové letné počasie prialo aj hodom, zábave pod šírym nebom, koncertom, kolotočom, divadelným predstaveniam, slávnostnej svätej omši či futbalovému zápasu.

Robo Opatovský a jeho kapela to v sobotu riadne roztočili. (Autor: FB Ondrej Juraši)

Do základnej školy sa národ hrnul na výstavu, kde obyvatelia poznášali najkrajšie výšivky, kroje, historické predmety každodennej potreby našich predkov. Truhlice odkryli poklady starých materí. Pred školou sa v plnej paráde pýšili zrenovované traktory značky Zetor, vo vnútri boli zasa vystavené motocyklistické veterány Tibora Markecha. Návštevníci obdivovali nástenky i fotokútik, výstavy najkrajších diel z dielne obyvateľov Hornej Stredy – akademického sochára Juraja Hladkého i talentovanej gymnazistky, flautistky i výtvarníčky Petry Krajčovej.

Vo foyeri školy boli nádherné staré aj súčasné kroniky. Tu si človek pomohol pozrieť i vypočuť audiovizuálnu snímku Obec zhora – prezentáciu súčasnosti i histórie obce a na poschodí nás učiteľky sprevádzali po triedach, špeciálnych učebniach aj novučičkej voňavej knižnici. Človek nevedel, kam skôr skočiť.

„K 760. výročiu prvej písomnej zmienky sme pripravili oslavu, ktorá sa uskutočnila v sobotu 19. augusta na námestí pri obecnom úrade. Pripravili sme bohatý kultúrny program, ako aj krásnu výstavu o histórii našej obce, ktorá bola pre všetkých záujemcov sprístupnená v priestoroch školy. V rámci tejto prehliadky si bolo možné pozrieť aj krátky film o obci, ktorý bol špeciálne vyhotovený pri tejto príležitosti. Zároveň vyslovujem veľké ĎAKUJEM poslancom obecného zastupiteľstva, členom komisií, ako aj všetkým ostatným, ktorí sa spolupodieľali pri prípravách tohto výnimočného podujatia,“ uviedla starostka Hornej Stredy Simona Bičanová. Keďže výstava o histórii obce mala pozitívny ohlas, organizátori ju otvorili aj o deň neskôr. Takže tí, ktorí to v sobotu nestihli, mali možnosť uvidieť ju vo sviatočné nedeľné popoludnie.

Každý, kto uplynulý víkend zažil oslavu i hody v Hornej Strede, si isto prišiel na svoje. Deti sa dosýta vyjašili na kolotočoch a hodových atrakciách, cukrová vata lietala vzduchom. Mnohé z nich zatúžili po maľbičke na tvár, takže dievčence sa zmenili na motýle a chlapci na o niečo drsnejšie rozprávkové bytosti. Celé rodiny – vnuci, pravnuci, rodičia aj starí rodičia – už od poludnia sledovali pred obecným úradom hudobné recitály, svadobné zvyky v podaní Folklórneho súboru Slnečnica, koncert Marcely Laiferovej, tanečnú šou a spevák Robo Opatovský so svojou kapelou roztancoval divákov v žiari nočných reflektorov. Potom nasledovala diskotéka a aby sme nezabudli, celé podujatie mal v hudobnej réžii DJ Sonic.

Ako sme už v úvode článku spomínali, Hornostredčania si mohli pozrieť aj divadelné predstavenia – tie zhliadli v kinosále kultúrneho domu. Najskôr si na svoje prišli počas rozprávky deti a večer patrilo pódium ikonickým ochotníkom z divadla Dino. Premiéra divadelného predstavenia s názvom Doma je doma si získala srdcia divákov.

V nedeľu v slávnostne vyzdobenom kostole, kde rozvoniavali letné kvety, veriaci, mnohí v krásnych hornostredských krojoch, sklonili hlavy k modlitbám a spevom, slovom i špeciálnym aktom – uložením časovej schránky – si uctili nielen svojho Pána, ale aj všetkých ľudí, ktorí sa v minulosti i v súčasnosti podieľali a podieľajú na dianí a budovaní obce.

V ten deň gazdinky prichystali na stôl kačice s lokšami, rezne so zemiakovým šalátom, všakovaké múčniky, tortičky, zákusky a plné misy ovocia. Popoludní sa kávičkovalo a potom sa šlo opäť na kolotoče, výstavu a chlapi povzbudzovali svojich futbalistov z TJ Spartak Horná Streda, ktorí si obuli o piatej podvečer kopačky proti štvrtoligovému súperovi TJ Lysá pod Makytou.

Každý, kto do tejto obce prišiel, mohol sa oboznámiť s Hornou Stredou a jej históriou i prostredníctvom jubilejného špeciálneho vydania miestnych novín – Hornostredskej 13-ky. Na šestnástich stranách si iste každý čitateľ našiel zaujímavú tému.

V Hornej Strede aktuálne počas podujatia vystavovali aj modely najnovších automobilov z produkcie značky Porsche. Technologické centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby hľadalo aj na hodoch rôznych špecialistov a operátorov, najlepšie už profesionálov v patričnom odbore.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana