Vytvorme si kúzelné momenty

Zavrite oči a spomínajte. Pamätáte si na tie čarovné okamihy, keď ste ako malé deti zaspali na pohovke alebo v posteli rodičov a ráno, spolu so snahou o prvé rozlepenie unavených očí, ste si uvedomili, kde ste? Že ste sa akoby šibnutím prútika premiestnili do svojej postele? Ako sa to len mohlo stať, veď ešte pred chvíľou ste boli niekde úplne inde… A čo Vianoce, príchod Mikuláša alebo len také bežné večerné čítanie či rozprávanie tajomných príbehov?

Alexandra Mathiasová (Autor: am)

Aké to len malo jedinečné kúzlo. Kúzlo, ktoré časom odchádza, prebíjajú ho povinnosti, poznanie sveta, pribúdajúce sklamania či chronická únava. Svet tak trochu zošedne a zovšednie, už tam nie je mama či otec, ktorí ráno povedia „ideme na výlet“ a neprezradia konečný cieľ až do momentu, kým ho nezdolajú. Zostane tam už len šéf, ktorý každý deň prekvapí novou požiadavkou či povinnosťou. Dospelého človeka často zarazia skôr negatívne momenty ako vyššie ceny v obchodoch, rastúce ceny energií, pokazené spotrebiče či zničené vzťahy. Prípadne tie menej dramatické momenty ako 15-minútový spánok, ktorý sa zrazu stane dvojhodinovým.

No ony by nám aj tie skutočné kúzelné chvíle občas padli vhod. Niekedy sa stačí začítať do knihy, ktorá je určená najmä pre detského čitateľa, inokedy by bolo pre myseľ príťažlivé zažiť prekvapenie, čosi iné a neočakávané. Chýbajúca ľahkosť bytia totiž ľuďom berie z tvárí úsmev a plodí len ďalšie a ďalšie zaťažujúce momenty. Zvyčajne však treba začať od seba, lebo ak budú na kúzelné chvíle čakať všetci, nikdy sa žiadne nestanú.

Ak vám to zdravie dovolí, prejdite sa po obrubníku, vykročte na betónové pologule, čo zabraňujú autám v parkovaní, alebo si rovno cestu predĺžte chôdzou po múriku. A čo je na tom, že to robia deti? Veď všetci sme stále deti. Alebo sa aspoň začítajte do rozprávky či si nejakú pozrite v televízii. Zatancujte si v obývačke a nahlas prečítajte storočný vtip. Tie najkrajšie momenty nestoja veľa peňazí, zvyčajne sú zadarmo a dokážu celé okolie podnietiť k vytvoreniu ďalších „peknôt“. Majme sa krásne a ľahko.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana