Šípkový turnaj parkinsonikov v Piešťanoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 17. augusta 2023, 07:29

Leto – toto slovo si spájame hlavne s dovolenkami a letným mesiacom hovoríme, že nadišla uhorková sezóna. Pre náš regionálny klub Piešťany to však neplatí. S malou dušičkou sme začali uvažovať o šípkovom turnaji.

Do nultého ročníka Parkinson Darts Open v Piešťanoch sa prihlásilo šestnásť hráčov. (Autor: archív autora)

Tento šport máme pravidelne na našich športových stretnutiach parkinsonikov, ale pravidlá máme upravené na svoje schopnosti, a to tak, že každý hráč hádže 3×10 hodov a kto nahrá najviac bodov, vyhráva. Keďže sa chceme zúčastniť olympiády, musíme sa prispôsobiť pravidlám, ktoré platia na olympijských hrách.

V Piešťanoch vznikol klub šípok pod názvom 318 KONEC. Každý utorok organizuje turnaj s názvom Rýchlovka, ktorého sa pravidelne zúčastňujem. Na stretnutí, niekedy v mesiaci jún, jeho členovia navrhli, aby sme pripravili turnaj pre parkinsonikov. A to nemali robiť! Okamžite mi začala pracovať hlava. Na ďalší týždeň som sa ich opýtal, či si to nerozmysleli. Odpoveď bola kladná. Tak som oslovil všetky regionálne kluby na Slovensku a počas poslednej júlovej soboty som zorganizoval turnaj Parkinson Darts Open v areáli piešťanského Športhotela.

Prihlásil sa potrebný počet hráčov – šestnásť. Vytvorili sa štyri štvorčlenné skupiny a víťaz každej postúpil a hral ďalej. Hráči hádzali šípky dovtedy, kým nehodili 301 bodov. Rozhodujúci bol posledný hod – hod na stred terča.

Víťazom turnaja sa stal Piešťanec Michal Verchola (tretí sprava), ocenení boli aj ďalší súťažiaci.

Turnaj prebehol veľmi dobre, všetci hráči najprv pozorne počúvali pravidlá hry šípky 301, ako aj to, že si budú sami počítať. Hral sa len jeden leg, pretože sme sa učili hrať túto hru. Zápasy boli dramatické, mnohé rozhodli až posledné hody. Po odohratí všetkých zápasov v skupinách sa hralo vyraďovacím spôsobom. Medzi posledných štyroch hráčov sa dostali Helena Kvasnicová z Martina, Mária Volkovič z Nitry, Štyrand Hynek z Bratislavy a domáci hráč Michal Verchola. Semifinálové súboje boli dramatické a finále už na dva legy si zahrali Kvasnicová proti Vercholovi. Výsledok 2:0 pre Vercholu bol tesný, súperka víťaza poriadne potrápila.

Myslím si, že tu nešlo o to, kto vyhrá, ale o to, že sme sa po dlhšej dobe stretli v takom peknom počte. Bolo nás dvadsaťšesť. Na treťom delenom mieste skončili Volkovič a Hynek. Ďalej boli ocenení súťažiaci za najväčšie zavretie 80 bodov – Štyrand Hynek, za najrýchlejší leg – Zuzana Szuščíková a za najväčšie bingo – Antónia Karová.

Rád by som poďakoval všetkým pomocníkom z klubu 318 KONEC, a to Vladovi Kulovi, Petrovi Krajcovi, Marcelovi Krajcovi, Dominikovi Šimončičovi, Andrejovi Husárovi a Jozefovi Adamovičovi, ako aj celému personálu Športhotela. Turnaja sa zúčastnila i predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko, Viera Adamová, s manželom a prišiel sa pozrieť aj primátor Piešťan Peter Jančovič.

Tento ročník bol nultý, a tak o rok bude nasledovať prvý ročník Parkinson Darts Open, na ktorý sa už teraz teším. Tak, ako sa hovorí pri začiatku hry, prajem vám peknú hru.

Michal Verchola

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof