V kraji najviac návštevníkov smerovalo do okresu Dunajská Streda, Piešťanský je druhý v poradí

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. augusta 2023, 08:05

Hotely a penzióny na Slovensku navštívilo v júni pol milióna hostí, pokračoval trend rýchlejšieho rastu počtu cudzincov. Ubytovacím zariadeniam v júni chýbalo ešte 11 percent návštevníkov, aby dosiahli vysoké hodnoty turisticky rekordného roka 2019. Platilo to pre všetky kraje s výnimkou Trnavského, ktorý ako jediný už prekonal predkovidovú úroveň počtu cudzincov aj rezidentov. V Trnavskom kraji najviac návštevníkov smerovalo do okresu Dunajská Streda, Piešťanský je druhý v poradí.

Okres Piešťany je druhým najnavštevovanejším v Trnavskom kraji, lákadlom je najmä kúpeľné mesto. (Autor: Rezort Piešťany)

Návštevníci Trnavského kraja

Medzi okresy s najväčším počtom ubytovaných v Trnavskom kraji tradične patrí okres Piešťany. Ten v júni podľa údajov Štatistického úradu SR navštívilo 11 117 hostí s počtom 56 977 prenocovaní, čo je priemerný počet 5,6 prenocovaní. Vo väčšine ukazovateľov v návštevnosti je na tom lepšie okres Dunajská Streda. Štatistický úrad vykazuje za jún 19 251 návštevníkov so 60 931 prenocovaniami, čo v priemere na jedného vychádza 3,5 strávených nocí v okrese Dunajská Streda. Tretím v poradí z pohľadu návštevnosti je Trnavský okres so 6468 návštevníkmi s počtom prenocovaní 12 385, čo je v priemere na jedného 1,9 prenocovaní.

Z údajov vyplýva, že keď sa už návštevník okresu Piešťany rozhodne pre pobyt, zo všetkých okresov v kraji tu zostane najviac dní, ale do okresu Dunajská Streda ich príde viac.

Podľa webového portálu travelguide.sk medzi najväčšie turistické lákadlá v okrese Dunajská Streda patria aquaparky a termálne kúpaliská.

Návrat k rokom pred pandémiou

Celková návštevnosť hotelov, penziónov a iných ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v júni 2023 dosiahla 543-tisíc osôb, čo predstavovalo medziročný nárast o takmer 11 percent. K tomu, aby ubytovacie zariadenia dosiahli čísla ako v rovnakom období roka pred pandémiou, chýbalo ubytovateľom ešte 67-tisíc (11 %) návštevníkov. Počet nocí, ktoré hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu, dosiahol 1,3 milióna a bol o deväť percent vyšší než pred rokom. Priemerná doba pobytu predstavovala 2,5 noci. Nárast ukazovateľov ubytovania stále ovplyvňuje najmä nízka porovnávacia základňa z júna 2022, keď sa do ubytovacích zariadení postupne vracali hostia po dvojročnej pandémii COVID-19.

Viac ako dve tretiny z celkového počtu ubytovaných, teda 348-tisíc osôb, tvorili domáci návštevníci. Medziročne ich nárast mierne presiahol štyri percentá, ale do predkovidových čísiel júna 2019 chýbalo ešte päť percent domácich návštevníkov. Návštevnosť rástla vo všetkých krajoch s výnimkou Košického, ktorému sa v júni počet návštevníkov medziročne mierne znížil. Najvyššiu návštevnosť domácich hostí zaznamenala turisticky významná trojica krajov – Žilinský, Prešovský a Bratislavský. Spolu tieto tri kraje tvorili takmer dve tretiny domácej návštevnosti.

Ubytovacie služby počas júna na Slovensku využilo aj 195-tisíc zahraničných návštevníkov, išlo o 24-percentný medziročný nárast návštevnosti. Ich počet vzrástol vo všetkých krajoch. Vyššia dynamika rastu je dôsledkom návratu do normálu po pandémiou ovplyvnených rokoch. Počty cudzincov z roku 2019 sa v júni podarilo prekonať Trnavskému kraju. V absolútnych číslach najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (81-tisíc), Žilinský (28-tisíc) a Prešovský kraj (26-tisíc zahraničných návštevníkov). Spolu tieto tri kraje tvorili 70 percent celkovej zahraničnej návštevnosti.

Súhrn za prvý polrok 2023

V zariadeniach cestovného ruchu sa za prvý polrok 2023 ubytovalo 2,6 milióna hostí, čo predstavuje medziročný nárast počtu návštevníkov o 33 percent. V porovnaní s prvým polrokom 2019 chýbala už len jedna desatina návštevníkov. Počet cudzincov medziročne vzrástol viac než o polovicu, domáca návštevnosť sa zvýšila takmer o štvrtinu.

Vývoj tržieb a ubytovacích kapacít

Ubytovacie zariadenia dosiahli v druhom štvrťroku 2023 tržby (bez DPH) v hodnote 132 miliónov eur. Ide o 28-percentný medziročný nárast. Porovnať ich hodnotu s predkovidovým rokom 2019 nie je možné v dôsledku metodickej zmeny – od roku 2021 sa tržby uvádzajú bez DPH.

Podobne ako v prvom štvrťroku aj v druhom vygenerovali prevažnú časť tržieb domáci návštevníci. Ich podiel tvoril až 61 percent. Spomedzi regiónov najvyššie tržby dosiahol cestovný ruch v Bratislavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji, tieto kraje vytvorili 60-percentný podiel z tržieb v SR. Vo všetkých vytvorila nadpolovičnú väčšinu tržieb domáca klientela, s výnimkou Bratislavského kraja, kde až 66 percent tržieb ubytovateľov vytvorili cudzinci.

V druhom štvrťroku poskytovalo ubytovacie služby na Slovensku celkovo 4612 zariadení. Návštevníkom bolo k dispozícii 69-tisíc izieb a 192-tisíc lôžok (vrátane kempingových miest). Čisté využitie stálych lôžok dosiahlo 26,7 percenta, využitie izieb 32,9 percenta. V priemere v jednom dni bolo k dispozícii 62-tisíc izieb a 143-tisíc stálych lôžok.

zdroj: ŠÚ SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana