Detské pohotovosti sú pred kolapsom, zainteresované subjekty riešenie nájsť nevedia

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 8. augusta 2023, 22:00

Zámer ministerstva zdravotníctva na zrušenie viacerých detských pohotovostí vyvolal reakciu takmer všetkých zainteresovaných subjektov. Od augusta tohto roka do začiatku novembra budúceho roka by malo na Slovensku postupne zaniknúť 21 pevných bodov detských pohotovostí – zo súčasných 61 by malo ísť o zníženie na konečných 40. Medzi zaniknutými má byť i piešťanská pohotovosť.

Piešťanská detská pohotovosť by mala podľa zámeru ministerstva zdravotníctva skončiť v júli budúceho roka.

Funkčnosť detských pohotovostí je najmä z dôvodu dôchodkového veku veľkej časti slovenských pediatrov pred kolapsom, ale riešenie problému vidia zainteresované subjekty rôzne. Pediatri požadujú skrátenie ordinačných hodín, lekárske odbory vidia riešenie vo zvýšení poplatkov za ošetrenie, Združenie miest a obcí Slovenska požaduje súčasný stav ponechať a ministerstvo zdravotníctva trvá na znižovaní počtov detských pohotovostných ambulancií.

Pediatri chcú skrátiť ordinačné hodiny

Požiadavku pediatrov na skrátenie výkonu pohotovostnej služby podporili výpoveďami z detskej pohotovosti. V Piešťanoch podalo výpovede všetkých 15 pediatrov. Podľa detskej lekárky Kataríny Rohoňovej by skrátenie služieb o dve hodiny pomohlo pediatrov odľahčiť. „Je to už vyčerpanosť aj frustrácia, sme takmer všetci v penzijnom veku. Mali by sme viac času na regeneráciu a venovali sa, čo stále chceme, svojim pacientom v ambulanciách. Aby sme aspoň o dve hodiny mohli mať viac na oddych,“ povedala pre TV Markíza piešťanská pediatrička.

Odborári navrhujú zvýšiť poplatky

Požiadavka na odbremenenie detských pohotovostí prichádza aj od Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), tí však vidia riešenie v odbremenení pohotovostí vo zvýšení poplatkov za ich využívanie.

Ako na tlačovej konferencii po rokovaní na ministerstve zdravotníctva uviedol prezident ANS Marián Petko, približne 30 až 40 percent ambulantnej pohotovostnej služby sa zneužíva. „Ambulancie pohotovostnej služby využívajú pacienti nadmerne. Často využívajú, že nemusia ísť ráno k svojim lekárom. Ambulancie pohotovostnej služby sú tak preťažované,“ zdôraznil šéf ANS. Žiada preto rezort zdravotníctva, aby sa zmenou príslušnej legislatívy zvýšili poplatky na využívanie pohotovostí zo súčasných dvoch eur aspoň na desať. Ak by bol pacient následne hospitalizovaný, poplatok za využitie pohotovosti by sa mu vrátil. Na ťažko zdravotne postihnutých a darcov krvi by sa mali podľa Petka vzťahovať znížené poplatky.

„Potom môžeme od októbra do decembra sledovať, či od 20:00 do 22:00 nastane výrazný pokles počtu pacientov na pohotovostiach,“ povedal. ANS je následne podľa neho pripravená rokovať o tom, že by sa od budúceho roka mohli skrátiť ordinačné hodiny na pohotovostiach z 22:00 na 20:00. „Musí sa ukázať, že je to pravda, pretože sledovať ambulantnú pohotovostnú službu v lete, keď je pacientov logicky menej, sa nám zdá nekorektné,“ dodal Petko.

Zvýšenie poplatkov za využívanie pohotovostí presadzujú aj lekárski odborári. „Zneužívanie ambulantných pohotovostí je na Slovensku veľký problém a riešením je nastaviť poplatky,“ uviedol na minulotýždňovej tlačovej besede predseda LOZ Peter Visolajský. Tie v súčasnosti dosahujú dve eurá, čo považuje za nedostatočné. Ak by sa podľa neho poplatky za využívanie pohotovostí zvýšili, zabránilo by sa tým ich zneužívaniu a súčasne by to bolo v prospech pacientov, ktorí služby reálne potrebujú.

ZMOS žiada redukciu pohotovostí zrušiť

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zasa navrhuje materiál na redukciu detských pohotovostí stiahnuť z legislatívneho procesu a prepracovať ho tak, aby bola aj naďalej obyvateľom miest a spádových obcí na celom území Slovenska zabezpečovaná dostupná zdravotná starostlivosť. „Ak bude predložený návrh vyhlášky v súčasnom znení schválený, bude mať za následok rapídne zhoršenie dostupnosti ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast na mestá a obce na celom území Slovenska,“ upozorňuje ZMOS. Situácia sa podľa združenia zhorší najmä pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

„Avizovaný návrh na rušenie pohotovostných služieb koncentruje opäť činnosti do väčších miest, kam musia lekári z iných okresov dochádzať, pričom máme za to, že znižovanie dostupnosti zdravotníckych služieb pre rodiny s deťmi v našich mestách a v obciach je diskriminačné,“ tvrdí ZMOS.

Od augusta 2023 do začiatku novembra 2024 by malo postupne zaniknúť 21 pevných bodov detských pohotovostí – zo súčasných 61 by malo ísť o zníženie na 40. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo do pripomienkového konania.

Rezort zníženie počtu presadzuje naďalej

Ako upozorňuje rezort zdravotníctva, z 21 pevných bodov už v súčasnosti nie je v prevádzke šesť. Zvyšným 15 detským pohotovostiam sa do novembra budúceho roka skončí platnosť ich povolenia. Rezort tak nebude vstupovať do už vydaných a platných povolení na prevádzkovanie pohotovostí.

K 2. júlu budúceho roka sa majú vyradiť pevné body desiatich detských pohotovostí: Košice-okolie, Ružomberok, Sabinovo, Galanta, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Senica. Od 2. novembra 2024 by sa malo zrušiť päť detských pohotovostí: Dubnica nad Váhom, Kráľovský Chlmec, Partizánske, Pezinok a Šaľa.

Ministerstvo zdravotníctva chce týmto krokom udržať dostupnosť ambulantnej pohotovostnej služby so súčasným nedostatočným personálom. Plánuje koncentrovať kapacity primárnych pediatrov do funkčných celkov s minimálnym dopadom na dostupnosť pacientov. „Hlavným parametrom navrhovanej zmeny je vytvorenie funkčných pohotovostí pre deti a dorast z pohľadu dostatočného počtu slúžiacich lekárov s tým, že lekári slúžiaci v pevných bodoch, ktoré majú byť návrhom zrušené, budú naďalej slúžiť v pevnom bode s pridaním spádových území,“ tvrdí rezort zdravotníctva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia