Naučte deti láske k zvieratám

Neďaleko Piešťan – smerom na Modrovú si vybudovali farmu manželia Martina a Andrej Ondrášikovci. Pomenovali ju Zlá farma, jej názov síce v prvom okamihu evokuje niečo nie príliš pozitívne, ale opak je pravdou. V tejto farme majú nielen skvelé „príšerky“, ale sa o ne aj s láskou starajú a k starostlivosti o domácich maznáčikov, ktorých z roka na rok pribúda, vedú aj deti. Starať sa o farmu je makačka, tvrdá drina, ale po náročnom dni sa v mozgu vyplavia endorfíny, prichádza pocit radosti a šťastia.

(Autor: Zlá farma)

Tu sú slová na zamyslenie, s ktorými sa podelila farmárka Martina Ondrášiková so svojimi priaznivcami na sociálnej sieti.

V poslednej dobe sa stretávame s rôznymi komentármi, väčšinou pozitívnymi, no už nám bolo povedané aj: „Načo vám to všetko je, čo z toho máte? Keby ste z toho mali aspoň nejaký úžitok, ale máte zvieratá len na robotu.“

Áno, úžitok. Čo to ale je? Je to len mlieko od kravy, vajcia od sliepok či mäso? Ešte teda koník na oranie, pes na stráženie a mačky na to, aby chytali myši. Áno, chápem, odjakživa sa chovali úžitkové zvieratá presne na tieto účely. Ale čo taká úplne obyčajná, „trápna“ radosť? Tá sa neráta? Potom prečo niekto chová rybičky, čivavu, morské prasiatko či andulky? Dnes mi napadlo jedno prirovnanie – a to ku kvetom. Takže. Prečo sa sadia kvety? Myslím také, čo sa nedajú zjesť , také tie okrasné? Presne tak, pre radosť. Áno a naše „príšerky“ nielen nám, ale každému, kto príde, robia radosť, a to obrovskú.

Spolu s manželom, ktorému patrí jedno obrovské ďakujem, či už za pomoc, podporu, ale hlavne, že ma neposlal niekam do… s mojimi nápadmi, sme sa rozhodli, že farmárčiť budeme „tak trochu inak“.

Keďže zvieratká majú aj preukázané „liečivé“ účinky… často u nás ľudia prichádzajú na iné myšlienky, prekonávajú strach z hadov, potkanov, zabavia sa, no hlavne sa odreagujú, čo je presne cieľom nášho farmárčenia.

A na záver jedno veľmi významné plus v dnešnej dobe: zvieratká pôsobia veľmi preventívne pred vznikom závislostí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana