Riziká spojené s nosením nesprávnych alebo poškodených ochranných rukavíc

  • Inzercia
  • 4. augusta 2023, 15:30

Ruky sú vaším najcennejším nástrojom, takže im treba v práci dopriať adekvátnu ochranu. Ochranné rukavice hrajú kľúčovú úlohu pri vytvorení bezpečných pracovných podmienok. To je jedna vec, ale čo sa stane, keď siahnete po nesprávnych rukaviciach? Čo sa stane, keď vaše rukavice sú poškodené? Mávnete rukou, alebo si ich pôjdete vymeniť? Pozrime sa spoločne na riziká, ktoré so sebou prináša nedôsledné nosenie rukavíc.

(Autor: Freepik)

Nesprávne rukavice pre konkrétnu úlohu

Jedným z najčastejších problémov je použitie nesprávneho typu rukavíc pre konkrétnu úlohu. Napríklad nitrilové rukavice sú skvelé na manipuláciu s chemikáliami, ale nie sú vhodné na manipuláciu s ostrými predmetmi.

Rovnako elektrikárske rukavice sú navrhnuté tak, aby chránili pred elektrickým prúdom, a gumené rukavice môžu byť účinné pri manipulácii s mokrými predmetmi alebo prácou vo vlhkom prostredí. Ale nesprávne využitie týchto rukavíc môže viesť k vážnym zraneniam.

Nesprávna veľkosť alebo tvar rukavíc

Rukavice, ktoré nesedia správne, môžu byť takmer rovnako nebezpečné ako žiadne rukavice. Príliš veľké rukavice môžu skĺznuť, čo môže viesť k náhodným zraneniam (porezanie, popálenie, poleptanie kože) i kontaminácii,  zatiaľ čo príliš tesné rukavice môžu obmedzovať pohyb a zhoršovať cirkuláciu krvi. Na pracovisku by mali mať zamestnanci vždy na výber z rôznych veľkostí rukavíc.

Poškodené rukavice

Rukavice, ktoré sú poškodené (deravé, roztrhnuté či nadmerne opotrebované), strácajú svoju schopnosť chrániť. Poškodené nitrilové rukavice môžu spôsobiť kontakt nebezpečných chemikálií s pokožkou a deravé elektrikárske rukavice vás neochránia pred úrazom elektrickým prúdom.

Uistite sa, že máte v zásobe dostatok ochranných rukavíc a môžete ich kedykoľvek vymeniť. Ak zvolíte správny typ, ktorý je prispôsobený konkrétnym požiadavkám vašej práce, a udržiavate ich v dobrom stave, môžete značne znížiť riziko zranenia.

Dôležitosť pravidelnej kontroly a výmeny

Je dôležité pravidelne kontrolovať stav rukavíc a priebežne ich meniť. Gumové, nitrilové, vinylové či latexové rukavice by ste mali vymeniť pri prvom náznaku opotrebenia alebo poškodenia. To však platí aj v prípade iných typov ochranných rukavíc.

Hygienické zásady nosenia ochranných rukavíc (pri práci, kde je zvýšené riziko kontaminácie)

  1. Pred nasadením rukavíc: dôkladne si umyte ruky s mydlom a vodou alebo použite alkoholový dezinfekčný prípravok. Toto pomáha odstrániť akékoľvek mikróby, ktoré by mohli byť na rukách predtým, ako si nasadíte rukavice.
  2. Vhodná veľkosť: uistite sa, že rukavice dobre sedia. Nemali by byť príliš tesné alebo príliš voľné.
  3. Vyhnite sa kontaminácii: keď nosíte rukavice, vyhnite sa dotyku tváre, telefónu alebo iných predmetov, ktoré by mohli byť kontaminované.
  4. Výmena rukavíc: rukavice by ste mali meniť pravidelne, najmä ak pracujete v prostredí s vysokým rizikom kontaminácie. Nikdy ich nemeňte bez dôkladného umytia rúk.
  5. Hygiena rúk po nosení rukavíc: Po vyzlečení rukavíc by ste si mali opäť dôkladne umyť ruky mydlom a vodou alebo použiť alkoholový dezinfekčný prípravok.
0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof