Inčučunu polievajú, zatiaľ schne aj tak

Zrekonštruované indiánske ihrisko Inčučuna na Potočnej ulici v Piešťanoch otvorili na Deň detí. Odvtedy sa teší hojnej návštevnosti, keďže je nielen nové, ale pre deti pútavé, odlišné a rozlohou i počtom hracích prvkov podstatne väčšie ako iné ihriská. Mnohí však opakovane poukazujú na uschnutú zeminu, ktorá by v ideálnom prípade mala byť trávou.

Inčučunu pracovníci služieb mesta pravidelne polievajú. (Autor: am)

Ihrisko Inčučuna majú v správe Služby mesta Piešťany rovnako ako ostatné verejné detské ihriská v kúpeľnom meste. Prečo sa trávniku v areáli pre deti nedarí, aj keď ho pracovníci pravidelne polievajú, vysvetlil vedúci strediska zelene, Stanislav Verchola. „Trávnatá plocha je v rámci možností a z dôvodu dostupnosti polievaná menším cisternovým vozidlom Multicar M27 s objemom dva metre kubické v skorých ranných hodinách v množstve štyri metre kubické. Toto vozidlo okrem polievania detského ihriska Inčučuna zabezpečuje polievanie 213 kusov vysadených stromov a 446 kusov vysadených krov. Problémom nie je iba nedostatočná zálievka, keď by čerstvo položený trávnatý koberec potreboval zalievanie minimálne dvakrát denne v množstve cca desať metrov kubických, ale aj nadmerný pohyb a zošľapávanie, pri ktorom nie je možný rast a regenerácia nadzemnej časti trávnika,“ uviedol vedúci strediska.

Dostatočné zavlaženie však nedokážu kapacitne zabezpečiť. Ak by ho aj zabezpečili, plocha trávnika by bola podmáčaná v takej miere, že by za stálej prevádzky došlo k zničeniu plochy. „Súčasné polievanie stačí na prežitie koreňového systému trávnika, ktorý by sa mal zregenerovať v priebehu neskoršieho jesenného obdobia,“ doplnil Verchola.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof