Ako na chutné a chrumkavé domáce hranolky?

  • Inzercia
  • 1. augusta 2023, 15:57

Hranolky patria medzi najobľúbenejšie prílohy najmä medzi deťmi. Ako to ale urobiť, aby ste nemuseli siahať po mrazených polotovaroch a pritom boli schopní naservírovať im zdravé, chutné a chrumkavé hranolky doma?

Hranolky sú jednoducho zemiaky nadelené na hranolovité kúsky, ktoré je možné podávať k celej škále pokrmov. Túto prílohu majú rady predovšetkým deti, klasické hranolky reštaurácie alebo mrazený polotovar pre ne však nie je ideálnym jedlom, pretože buď obsahujú príliš veľké množstvo soli, alebo nemajú dostatočný obsah živín. Našťastie si môžete v pohodlí domova pripraviť chutné a chrumkavé domáce hranolky, ktorými budete schopní naplniť ich očakávania. Tu je niekoľko tipov, ako na to.

Ako na výborné hranolky?

Chutné hranolky, ktoré si obľúbia všetci členovia domácnosti, si môžete pripraviť, ak budete dodržiavať niektoré špecifické pravidlá a postupy. Aby bol vždy zaručený výborný výsledok, je nutné zohľadňovať prakticky všetky faktory prípravy a nepodceňovať ani suroviny.

Z čoho vyrobiť chutné hranolky

Hranolky sa samozrejme pripravujú zo zemiakov (i keď je možné využiť i ďalšie druhy zeleniny, ako sú sladké zemiaky, bataty, mrkva, repa či dokonca brokolica), aby ich chuť však bola správna, je treba si zadovážiť typ C, ktorý sa hodí práve na smaženie, pretože je veľmi múčny, málo vodnatý a mäkký. Relatívne dobrých výsledkov dosiahnete i s varným typom A a B, hranolky však nebudú mať potrebnú konzistenciu. Rozhodne sa vyhnite príprave hranoliek z nových (mladých) zemiakov, ktoré sú veľmi vodnaté.

Ako zemiaky deliť

Pre prípravu hranoliek je možné zemiaky olúpať ale i nechať v šupke (podľa preferencií). Veľkosť jednotlivých hranoliek by sa nemala priveľmi rozmerovo líšiť (najmä s ohľadom na šírku a hrúbku, teda kratšie rozmery). Táto požiadavka nevychádza z estetického hľadiska, ale z rovnomerného presmaženia – je jedno, či si nakrájate hranolky tenké alebo hrubé, ich veľkosť by však mala byť rovnaká, aby sa za rovnakých podmienok rovnako vysmažili a bolo možné ich pripravovať rovnaký čas. Rozdielne rozmery spôsobia, že časť hranoliek bude hotová a časť nie.

Ako hranolky vyprážať

Aj keď je zdravšie hranolky pripravovať v rúre, mali by vždy prejsť aspoň jedným stupňom vyprážania. Ideálnej chrumkavosti sa pri hranolkách dosahuje dvojitým vyprážaním, teda predsmažením na oleji nižšej teploty (približne 160 °C) a nasledovným dosmažením pri vysokej teplote (asi 190 °C). Pred dosmažením je možné si z nadelených hranoliek urobiť polotovar a zamraziť ich pre neskoršie použitie. Jeden alebo i oba stupne smaženia je možné nahradiť upečením v rúre, vždy je však potrebné ich aspoň pokropiť olejom a piecť na veľmi vysokú teplotu.

Kedy hranolky dochucovať

Hlavným dochucovacím prostriedkom pri príprave hranoliek je soľ, pridať však môžete i čierne korenie, papriku, pikantné korenie, čili apod. Ak chcete vytvoriť zdravú prílohu, nemali by ste to so soľou preháňať a pre zachovanie chrumkavosti hranoliek, ktorú majú ihneď po upečení/usmažení je potrebné ich soliť až nakoniec, teda po tepelnej úprave.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof