Umelá inteligencia pomôže vybrať zamestnanie

Nástup umelej inteligencie vzbudzuje v mnohých ľuďoch obavy, nové technológie však môžu byť aj veľmi prospešné. Umelá inteligencia dokáže napríklad pomôcť s výberom vhodnej pracovnej pozície aj pripraviť na pracovný pohovor.

V Piešťanoch bola ku koncu júna nezamestnanosť nízka, dosahovala len 2,17 percenta. foto: (am)

Túto možnosť majú i uchádzači o zamestnanie na Slovensku. Odborníci nepredpokladajú, že by umelá inteligencia mohla v oblasti ľudských zdrojov úplne nahradiť človeka, aj v tejto oblasti dokáže veľmi pomôcť so zefektívnením rutinných procesov.

Vplyvom technológií sa modifikujú pracovné pozície na pracovnom trhu. Ich niekdajšie definície prestávajú platiť, sú potrebné nové zručnosti a vznikajú nové typy pracovných činností. „Zorientovať sa v novinkách nie je jednoduché a pre tých, ktorí si v tomto období hľadajú zamestnanie, môže byť aktuálna situácia stresujúca. Dané okolnosti pritom možno vnímať aj ako príležitosť pracovať na zaujímavejších úlohách a spôsobom, ktorý nám bude viac vyhovovať, treba sa však oslobodiť od vžitých stereotypov,“ tvrdí Jitka Součková, marketingová riaditeľka personálnej agentúry Grafton.

Škatuľkovanie uchádzačov o prácu v určitej pracovnej pozícii môže spôsobiť, že prehliadnu inak nazvanú či novovzniknutú pozíciu, ktorá by vzhľadom na ich schopnosti a vedomosti mohla byť pre nich vhodnejšia. „Na druhej strane mnohí, ktorí uvažujú o zmene zamestnania, dnes nemajú jasnú predstavu o tom, aké by mohlo byť ich ďalšie smerovanie. V oboch spomínaných prípadoch môže byť nápomocná umelá inteligencia, a to v správnom nastavení pri hľadaní práce,“ približuje Součková.

V okrese Piešťany bola ku koncu júna nezamestnanosť na úrovni 2,17 percenta. Z februárových 1,99 %, keď úrad práce evidoval 821 disponibilných uchádzačov o prácu, stúpol tento počet na 888. V okrese Hlohovec bola ku koncu júna nezamestnanosť na úrovni 2,28 %, v celom Trnavskom kraji 2,59 %. Celoštátny priemer je 3,92 %.

Vôbec najnižšia nezamestnanosť v okrese Piešťany v uplynulom období bola v máji 2019, keď čakalo na prácu 621 disponibilných uchádzačov, čo predstavovalo 1,98 % zamestnateľného obyvateľstva. Približne dvojpercentná nezamestnanosť pokračovala až do príchodu pandémie. Zdvíhať sa toto číslo začalo v apríli 2020, keď bolo nezamestnaných 3,82 %, teda 1202 obyvateľov okresu. V máji sa tento ukazovateľ dostal nad štyri percentá – 1381 ľudí. V júni dosiahla nezamestnanosť za rok 2020 maximum – 4,58 %, čo znamenalo 1441 ľudí bez práce. Celkovo sa na Slovensku v tom čase vyšplhala nezamestnanosť na úroveň 7,4 %.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof