Čakanka trpezlivo čaká aj na vás pri Lodenici

V polovici júla sa naplno rozvili kvety skromnej rastlinky, ktorá rastie nielen na lúkach, ale aj okolo ciest. Čakanka, lebo reč je o nej, vyčkáva pocestných, pútnikov, turistov a svojou krehkou belasou krásou láka včely na sladký nektár. Nájdite si miesto, ktoré je ďalej od smogu z premávky, a natrhajte si kvietky tejto bylinky, v zime sa vám odvďačia svojimi vzácnymi účinkami. Veľké množstvá boli donedávna na svahu pri Lodenici, azda ho do vydania tohto článku ešte nepokosili.

Čakanka obyčajná je rastlina, ktorá sa na liečenie využíva celá. foto: (md)

Z nášho archívu sme vybrali materiál od bylinkárky Anny Kopáčovej.

Lieči zápaly, čistí krv, pečeň i slezinu

Čakanke obyčajnej (Cichorium intybus) sa ľudovo hovorí cigória. Je to mrazuvzdorná trvalka vysoká aj 130 centimetrov. Má silne rozkonárenú byľ, na každej sú dva až tri kvietky, ktoré stále nanovo dokvitajú, čiže kvitne od skorej jari do jesene. Listy sú stredne zelené, oválne, hrubo zúbkaté, s drobnými chĺpkami na rube. Listeň je hrubo zúbkovaný. Kvety majú krásnu sýtomodrú farbu, ale môžu byť ružové a biele. Koreň je žltkasto-biely a vretenovitý.

Rastie od nížin až po horský stupeň na lúkach, okolo ciest a na rumoviskách. Celá rastlina je liečivá. Čakanku poznali už starovekí Egypťania ako liečivú bylinu a zeleninu. V napoleonskom období sa pražený čakankový koreň začal používať ako náhrada kávy. Listy majú horkastú chuť, tie používam do šalátov. Kvety sú jedlé, dávam ich do šalátov, polievok, ryže. V minulosti sa čakanka považovala za magickú bylinku, ktorá vraj dávala krásu a šťastie.

Čakanka obyčajná obsahuje cholín, silicu, živicu, triesloviny, cihorín a mnoho ďalších látok, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Čistí krv, pečeň, slezinu a obličky. Pri otravách pečene pôsobí ako protijed, z organizmu vyplavuje prebytočnú žlč. Zlepšuje chuť do jedla. Koreň používam proti parazitom a hlístam. Hlísty sú častá príčina brušných ťažkostí, vyvolávajú celú škálu ťažkostí a porúch, ktoré môžu byť aj životu nebezpečné. Preto odporúčam liečbu u lekára, hlavne pri pásomniciach.

Čakanku používam pri zápale močových ciest, pri obličkových kameňoch, ochorení obličiek, ochorení tráviaceho a dýchacieho systému, pri bercových vredoch, ochorení rohovky, ochorení pečene, žlčníka a žlčových ciest, pri ochorení kože, vlasov. Bylinka má protizápalové účinky. Predmetom zberu je koreň, list a kvet.

Upozornenie: Neodporúčam tehotným ženám!

Čaj proti hlístam

Potrebujeme: 50 g koreňa čakanky obyčajnej, 10 g paliny, 20 g vňate čakanky, 10 g pamajoránu, 10 g ľubovníka bodkovaného, 10 g zemežlče

Postup: Bylinky dobre premiešame. 1 ČL tejto zmesi dáme do 3 dl studenej vody, na sporáku necháme prejsť varom, odstavíme, lúhujeme 10 minút a precedíme. Polovicu čaju pijeme ráno nalačno a druhú polovicu večer pred spaním. Čaj je horkej chuti.

Anna Kopáčová/(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila