Tip na výlet: Smolenické fčely odvezú turistov k zámku aj k jaskyni Driny

Návštevníkov Smoleníc bude počas celých letných prázdnin voziť kyvadlová doprava Smolenická fčela. Tá ich odvezie každú prázdninovú sobotu a nedeľu zo železničnej stanice cez centrum obce až k jaskyni Driny.

Kyvadlový autobus funguje na princípe „vystúp-nastúp”, takže cestujúci môžu na ktorejkoľvek označenej zastávke vystúpiť. foto: vcelovina.sk/FB Trnavský kraj zážitkov

Kyvadlový autobus funguje na princípe „vystúp-nastúp”, takže cestujúci môžu na ktorejkoľvek označenej zastávke vystúpiť, pozrieť si okolité atrakcie a neskôr opäť pokračovať v jazde. Výlet sa tak môže začať napríklad v múzeu Molpír, odkiaľ zamierite na prehliadku najmladšieho zámku na Slovensku v Smoleniciach a počas teplých letných dní sa môžete na záver schladiť v jaskyni Driny.

Začiatok jázd je vždy v sobotu a nedeľu o 10.10 h. Smolenická fčela odštartuje zo železničnej stanice v Smoleniciach, zastaví pri areáli medovinástva Včelovina i v centre Smoleníc. Cieľovou zastávkou je parkovisko Jahodník pri jaskyni Driny. Kyvadlová doprava nadväzuje na príchody vlakov do Smoleníc z Trnavy, ale aj z opačného smeru zo Záhoria. Posledná Smolenická fčela odchádza z parkoviska Jahodník na železničnú stanicu o 19.30 h.

Počas horúcich letných dní sa turisti môžu zastaviť v areáli Včeloviny, kde v tamojšej kaviarni spoznajú chute tých najlepších medovín, medového piva alebo sa len osviežia chutnými medovými limonádami. Odporúčame navštíviť aj včelársku záhradu, v ktorej sa dozviete históriu výroby medu, je ekologická a ponúka nevšedný výhľad na Smolenický zámok.

Obec Smolenice ukrýva aj ďalšie lákadlá najmä pre rodiny s deťmi. Ide o jaskyňu Driny – jedinú sprístupnenú jaskyňu Malých Karpát a západného Slovenska, Smolenický zámok, kedysi sídlo rodiny Pálfiovcov, a múzeum rozsiahleho hradiska Molpír.

Smolenický zámok

Smolenický zámok bol postavený ako strážny hrad už v 14. storočí, neskôr ho obývali a zveľaďovali šľachtické rody Erdödyovcov a Pálfiovcov. Práve Jozef Pálfi ho premenil na romantické sídlo, ktoré pripomína slávne francúzske zámky. Z jeho 33-metrovej veže budete mať panoramatický výhľad na okolitú prírodu Malých Karpát i na anglický park, ktorý dal gróf vysadiť.

Jaskyňa Driny

Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a je otvorená verejnosti už skoro osemdesiat rokov. Zaujímavosťou je, že ju objavili náhodou – psy strácajúce sa v skalnej diere k nej priviedli prvých objaviteľov. Dovtedy to bola pre miestnych občanov len záhadná diera. Pripravte sa na úzke puklinové chodby, menšie sieňové priestory, krásne prírodné útvary, netopiere, ktorých sa tu doposiaľ našlo 11 druhov, teplotu, ktorá stúpa maximálne na 7,8 stupňa Celzia a vlhkosť vzduchu 92 až 97 percent.

Hradisko a múzeum Molpír

Molpír je tajomný vrch, ktorý sa vypína nad Smolenicami. Kedysi ho obývali Kelti, aj preto pôsobí magicky až temne. Na mieste hradiska objavili archeológovia pozostatky pravekých obydlí, akropolu, dokonca akýsi chrám vytesaný do skaly s tromi vypálenými obetiskami a lebkou a kosťami asi dvojročného dieťaťa.

Včelárstvo a medovinárstvo

Kvalitný med, voda, kvasinky – to je tajomstvo smolenickej medoviny. Pri návšteve vás čaká degustácia medoviny. Deti ochutnajú sladký med a dozvedia sa tajomstvo jeho výroby.

zdroj: TKZ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika