Banka: Zapálili vatru zvrchovanosti a tešili sa z leta

Obyvatelia Banky – najmenší, väčší aj skôr narodení – sa v sobotu 22. júla zabávali pri rezkých tónoch Inovčanky i hudobnej skupiny Retro. Osláviť sviatok zvrchovanosti Slovenska zapálením symbolickej vatry a posedením v kruhu susedov, príbuzných či priateľov prišli stovky ľudí.

Starostka Tatiana Julinyová zapálila minulú sobotu vatru zvrchovanosti, na jej bezpečie dohliadal poslanec Michal Klampár ml. Foto: vd

Futbalový štadión sa od popoludnia až do nočných hodín stal dejiskom príjemnej spoločenskej udalosti, ktorá sa stala pre Banku tradíciou. Keď zaznela slovenská hymna, starostka obce Tatiana Julinyová sa prihovorila obyvateľom a za asistencie členov dobrovoľného hasičského zboru zapálila vatru zvrchovanosti. Po minuloročnej skúsenosti, keď vatra nie a nie vzplanúť, sa hasiči poistili a do srdca vatry šprtli trocha horľavej kvapaliny, takže oheň vzbĺkol raz-dva. Tentoraz aj z dôvodu horúčav hasiči zabezpečili ochladzovanie bezprostredného okolia ohniska, aby nedošlo k šíreniu plameňov tam, kde nie sú potrebné.

Mamičky a oteckovia s najmenšími deťmi si so sebou priniesli piknikové deky a júlovú akciu si užívali na prestieradlách. Tí skôr narodení si zasa posadali na terasu a občerstvovali sa dobrotami, ktoré im hostitelia pripravili. Už na facebookovej stránke obce starostka pozývala ľudí na občerstvenie, ktoré nachystali pracovníci obecného úradu Štefan Krajčech, Vlasto Strečanský a Ľuboš Mordin. Okolo pípy zasa obskakovali ženy, tu vyberali z veľkej nádoby aj varenú cukrovú kukuricu.

Deťúrence s rodičmi stáli v „šóre“ na cukrovú vatu či pukance, iné zasa striehli, keď sa uvoľní miesto na maľovanie tváre. Skákací hrad, kolotoč a iné atrakcie boli v permanencii. Hasiči pre deti nachystali zábavné zhadzovanie plechovíc pomocou prúdu vody. Tím záchranárov hravou formou inštruoval deti a učil ich, ako poskytnúť správne prvú pomoc človeku, ktorý sa ocitne v ohrození života alebo sa poraní.

Počas popoludnia vyhrávala na pódiu domáca Dychová hudba Inovčanka, ktorú založili jej predchodcovia v roku 1908. V súčasnosti ju vedie kapelník Róbert Uhrín: „Naša dychová hudba hrá nielen v obci Banka, ale aj v širokom okolí piesne slovenské, české i moravské.“ Inovčanku na pódiu vystriedala hudobná skupina Retro, ktorú mnohí z nás poznajú nielen zo zábav či plesov, ale aj z rôznych osláv životných jubileí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana