Krojovaný Anna bál so skvelým počasím a atmosférou

Centrum Piešťan opäť žilo muzikou, ale aj tancom, spevom a dobrou náladou. V sobotu 22. júla sa najprv na Námestí slobody a neskôr na terase Kúpeľnej dvorany stretli nadšenci folklórnych piesní, aby sa postretali, zabavili a vytancovali na Krojovanom Anna bále. Nechýbala ani bohatá tombola, v ktorej bolo tento rok pripravených až sto cien.

Krojovaný sprievod tiahol centrom kúpeľného mesta. Foto: am

Anna bál sa začal tradične na Námestí slobody predstavovaním zúčastnených súborov. Pozvanie tento rok prijali FSS Drienka a Gajdošskí trogári z Veľkého Zálužia, Gajdoši z Kopaníc, fujaristi Pavol Tomko a Ján Pavel, folkloristi Tomkoví a Sojkoví zo Zemplína, FS Lingov Košice, FSS Solanka z Michaloviec a FSS Komňackí mládenci z Komjatíc. Takéto bohaté zastúpenie na podujatí ešte nemali.

Na námestí súbory ponúkli malú ochutnávku svojej muziky, zaspievali dve-tri piesne, nechýbala ani hymna Krojovaného Anna bálu v podaní FS Lingov, ktorú prezentovali už vlani. Prítomným sa okrem hlavnej organizátorky Zity Brunckovej prihovoril primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.

Okrem spevu si publikum vypočulo aj úryvok z ľúbostnej básne Marína. Organizátorka zaspomínala, ako zosnulá herečka Marína Kráľovičová zavítala na Anna bál: „Zvládala tancovať veľa kôl, nehanbila sa tancovať ani so ženami. To, čo Anička Tušimová zarecitovala, sme poslali do nebíčka Maríne, pretože sa tam na nás určite pozerala a držala nám palce.“

Po predstavení súborov sa všetci spoločne v krojovanom sprievode vydali do budovy Kúpeľnej dvorany. Cestou účastníkov čakali dve tanečno-spevácke prestávky, pričom prvé kolo si odkrútili v miestach, kde býva osadený vianočný stromček, druhé kolo zasa pred fontánou Príbeh prameňov. Nadšení okoloidúci si folkloristov fotografovali, nakrúcali, niektorí si s nimi zaspievali, ba dokonca zatancovali.

Od fontány „pri Pávovi“ sa sprievod pohol priamo na terasu Kursalonu. Medzičasom tam prítomných zabávala skupina Lekárovci band, ktorá hrala do tanca počas celého večera. Príchod sprievodu patril slávnostnému privítaniu súborov, a tak si folkloristi vyslúžili ďalší potlesk. Ten získali aj po svojom pásme, ktorým sa každá skupina prezentovala priamo pod strechou Kursalonu.

Súčasťou podujatia bola aj disciplína Zem spieva – a Piešťany s ňou, do ktorej sa mohol prihlásiť ktokoľvek a zanôtiť pred publikom. Krojovaný Anna bál sa nezaobišiel ani bez bohatej tomboly, v ktorej sa objavilo až sto cien. A, samozrejme, prítomní zablahoželali všetkým Aničkám, ktoré 26. júla oslavujú svoj sviatok. Všetko najlepšie, milé Anky! 

Fotogaléria:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana