Boj s ohnivým peklom zažili profesionáli i hasičskí dobrovoľníci

Profesionálni hasiči aj členovia dobrovoľných hasičských zborov takmer z celého kraja zažili minulý týždeň peklo na poliach. Horela slama, obilie, kombajn i lesný porast.

K nočnému požiaru trávy nad elektrárňou zavolalo operačné stredisko členov DHZ Madunice. Foto: FB DHZ Madunice

Drahovce: Požiar balíkov slamy

V utorok 18. júla so zapnutými sirénami upaľovali hasičské cisternové autá k požiaru v Drahovciach, kde sa pred pol desiatou dopoludnia rozhoreli balíky slamy a oheň preskakoval až na zberný dvor. Do zásahu povolalo krajské operačné stredisko v Trnave hasičské jednotky z Piešťan, Trnavy, Maduníc, Drahoviec, Moravian nad Váhom, Veľkých Kostolian aj Vrbového. Začal sa boj s ohňom. Silný vietor sa točil a v povetrí lietali horiace snopy slamy.

Drahovské družstvo zapojilo do rozoberania balíkov ťažký mechanizmus. Bolo treba zachrániť blízke včelie úle, zberný dvor s horľavým materiálom i ustajnené teliatka, ktoré sa dusili v hustom dyme. Aj zvieratá prežívajú okamihy strachu, hasiči preto evakuovali 25 teliat a ustajnili ich v bezpečí. V takýchto chvíľach sa ukáže, aké dôležité sú rybníky, vodné nádrže a riečne toky v blízkosti dedín a miest. Cisterny plnili hasiči v neďalekom rybníku, no netušili, že ich čaká ešte väčšie peklo. Tí, ktorí mali službu, ju prežili nonstop viac ako jedenásť hodín v teréne, v ohni a vode.

Pre autentickosť citujeme veliteľa dobrovoľných hasičov z Maduníc: „Dnes, v utorok 18. júla, máme za sebou jeden z najnáročnejších dní. O desiatej predpoludním sme boli vyslaní do Drahoviec k požiaru slamy v areáli družstva. Výjazd s našou CAS 25 Liaz sme dali do piatich minút. Po príjazde bol požiar balíkov slamy rozšírený aj na zberný dvor. Nakoľko sa postupne situácia stabilizovala, boli sme veliteľom zásahu určení na plniace stanovisko na jazere Drahovciach. Keďže naše Iveco je vhodnejšie na tento účel, vymenili sme techniku a pokračovali v zásahu plnením cisterien vodou. Už počas toho sme registrovali dym stúpajúci za kopcami. Následne nás operačné stredisko požiadalo o pomoc pri požiari kombajnu a slamy v Dolnom Trhovišti. Znova výmena techniky a výjazd s CAS 25 Liaz. Dorazili sme k rozsiahlemu požiaru poľa so zhoreným kombajnom. Oheň sa preniesol aj do lesného porastu. Celkovo sme použili 10-tisíc litrov vody na hasenie. V tomto počasí a vzhľadom na čas strávený na zásahu, jedenásť hodín, som ako veliteľ hrdý na výkon našich hasičov. Páni Tomáš Oravec, Milan Rak, Jaroslav Chalány, Tomáš Grečmal a Lukáš Toráč, patrí vám nielen moje poďakovanie.“

Piešťanskí hasiči zo zmeny „B“ ešte stále zasahovali pri požiari v Drahovciach, keď operačné zahlásilo požiar pri Ekoparku. A tak muselo vedenie zboru zvolať do mimoriadnej služby ďalších hasičov, ktorí zlikvidovali požiar trávy pri obľúbenom výletnom mieste s cudzokrajnými zvieratami. To už pomoc potrebovali v obci Horné Trhovište.

Horné Trhovište: Horel kombajn i háj

V Hornom Trhovišti podľa krajskej hovorkyne hasičov Leny Košťálovej došlo k požiaru kombajnu, ktorý sa rozšíril na pole i háj: „V utorok 18. júla pred 15. hodinou prišlo k požiaru pracovného stroja – kombajnu na poli v katastrálnom území obce Horné Trhovište, okres Hlohovec. Plamene zachvátili kombajn a postupne sa rozšírili z poľa do priľahlých malých hájov. Rozloha požiaroviska zabrala plochu približne 800×500 metrov. Na mieste sa nachádzalo vozidlo poľnohospodárskeho družstva, ktoré ochladzovalo okolie pri horiacom stroji. Likvidačné práce prebehli za vytvorenia čerpacieho stanoviska v Dolnom Trhovišti. Celkovo zasahovalo deväť príslušníkov so štyrmi kusmi hasičskej techniky vrátane štvorkolky. Zasahovali hasičské jednotky z Hlohovca, Piešťan a taktiež dobrovoľné hasičské zbory z Leopoldova a Maduníc. Pri udalosti sa nik nezranil. Prevádzkovo-technickou poruchou prišlo k požiaru, ktorý majiteľovi spôsobil škodu vo výške 90-tisíc eur.“

Nočné hasenie strniska a slamy

Pre piešťanských hasičov ohnivá osemnásta júlová noc, keď teploty cez deň i v noci boli tropické, sa ani zďaleka nekončila dvadsiatou treťou hodinou a päťdesiatou minútou. Keď vchádzali do garáží na Dopravnej ulici, utopení v zásahových oblekoch vo vlastnej šťave, ohlásil im operačný dôstojník, že medzi Piešťanmi a Drahovcami je požiar strniska a slamy na riadkoch. Našťastie, už nefúkal silný vietor ako dopoludnia, vďaka ktorému by sa oheň rozšíril ďalej, a tak tento zásah nebol taký dramatický a hasiči sa od Drahoviec vrátili do garáží v stredu 19. júla okolo jednej v noci.

Unimobunka v plameňoch

Profesionálnych hasičov z Piešťan, Trnavy a Leopoldova povolali vo štvrtok 20. júla do Dolného Trhovišťa. O zásahu informovala krajská hovorkyňa Lena Košťálová: „Dňa 20. júla po 15. hodine bol spozorovaný požiar jednoduchej stavby v obci Dolné Trhovište, okres Hlohovec. Unimobunka bola umiestnená na voľnom priestranstve, po jej pravej strane sa nachádzalo kukuričné pole a po ľavej oplotenie a záhrada. Likvidácia požiaru tromi prúdmi prebehla sa súčasného vynášania pneumatík a iného odpadu z horiaceho objektu. Nedbalostným a neopatrným správaním vznikla majiteľovi škoda vo výške 1500 eur. Pri udalosti neprišlo k žiadnemu zraneniu. Na mieste zasahovali hasičské jednotky z Piešťan a Trnavy spolu s DHZ Leopoldov.“

K nočnému požiaru trávy nad elektrárňou zavolalo operačné stredisko členov DHZ Madunice. Madunickí dobrovoľní hasiči si tak opäť obliekli zásahové obleky a s plnou cisternou vody a odhodlaním zvíťaziť nad ohňom sa vo štvrtok 20. júla pustili do boja so živlom.

Počas štvrtkovej noci ešte príslušníkov HaZZ Piešťany zavolali k likvidácii požiaru dreva a kríkov na Bananskú ulicu v smere na Obrázkovú horu v obci Banka. Menší požiar s rozlohou asi šesť metrov štvorcových zvládli uhasiť bez problémov.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof