Predtucha Kristíny Mésároš vo Fontáne

Výstavná sieň Fontána v Piešťanoch je v týchto dňoch plná magických malieb Kristíny Mésároš. Expozícia nesie názov Predtucha a pozrieť si ju môžete každý deň počas celého leta.

Kristína Mésároš (na fotografii) sa zúčastnila aj na vernisáži svojej výstavy. foto: Martina Rajčáková/FB Výstavné siene MsKs Piešťany

Obrazy Kristíny Mésároš bývajú charakterizované ako imaginatívne či invenčnejšie prirovnávané k literárnemu smeru magický realizmus. Špecifické kódovanie jej obrazov v symbolickej rovine prináša dojem tajuplnosti, pálčivej či pre niekoho uspokojivej nemožnosti presne lokalizovať dané výjavy v čase a v priestore. To, ako na vás zapôsobia maľby tejto slovenskej výtvarníčky, však môžete po zhliadnutí posúdiť osobne. Jej diela totiž aktuálne zdobia steny Výstavnej siene Fontána.

Diela si môžete pozrieť v pondelok až piatok od 8.00 do 15.30 h, prípadne v sobotu a nedeľu od 14.00 do 18.00 h. V dňoch, keď sa v priestoroch galérie konajú sobáše, ju však nenavštevujte a rešpektujte slávnostný deň novomanželov. Sobášne dni už budú do konca leta len tri – 22. júla, 5. augusta a 19. augusta.

Výtvarníčka Kristína Mésároš žije a pracuje v obci Scharndorf v Rakúsku. Vo svojej tvorbe naratívnym spôsobom vykresľuje vnímanie okolitého sveta. Často je označovaná ako protagonistka magického realizmu, resp. neoromantizmu. Vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde absolvovala aj doktorandské štúdium na Katedre grafiky a iných médií v ateliéri profesora Vojtecha Kolenčíka. Kristínine diela boli vystavované v mnohých galériách po celom svete a stávajú sa významnou súčasťou súkromných zbierok. V roku 2013 sa stala finalistkou súťaže Maľba. 

(am/PIC)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória