V ankete Strom roka hruška z Bolerázu aj pagaštan z Topoľčian

Anketa Strom roka 2023 pozná svoju finálovú dvanástku. O víťazovi môže rozhodovať verejnosť hlasovaním v termíne od 1. júla do 30. septembra. O titul súperia najzaujímavejšie stromy a ich príbehy z celého Slovenska, ktoré nominovali jednotlivci či organizácie. Prvé tri stromy v 21. ročníku ankety získajú dendrologický posudok a odborné ošetrenie za 300 eur. Spomedzi všetkých nominovaných odborníci vyberú i ďalšie stromy, ktoré budú ošetrené.

Hruška v Bolerázi má 200 rokov, 11 metrov a obvod kmeňa 260 centimetrov. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Hlasovať za svojho favorita v ankete možno štyrmi spôsobmi. Hlasovať sa dá na webovej stránke ekopolis.sk, kde si hlasujúci vyberie svojho favorita a jeho hlas bude overený prostredníctvom e-mailu. Taktiež je možné hlasovať prostredníctvom SMS správy, ale aj na facebookovej stránke Nadácie Ekopolis vo fotoalbume ankety. Štvrtou možnosťou je originálny hlasovací lístok. „Ten nájdete v letnom čísle časopisu Krásy Slovenska, v kníhkupectve Artforum v Bratislave, na podujatiach, ktoré s anketou navštívime, či priamo od nominujúceho. Počet vytlačených hlasovacích lístkov je obmedzený,“ približuje tlačová správa.

„Anketa Strom roka je súťaž, v ktorej nerozhoduje vek či výzor stromu, ale jeho spojenie s ľuďmi. Sú to práve príbehy stromov, ktoré vypovedajú o blízkom vzťahu človeka s prírodou a o tom, kam patríme. Aj vďaka ankete už viac ako 20 rokov upozorňujeme na význam, hodnotu a krásu stromov a prispievame k ošetreniu a záchrane existujúcich starých stromov,“ vysvetľuje Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá anketu organizuje.

Anketa sa usiluje poukazovať na krásu a hodnotu stromov a podporovať záujem o životné prostredie. Zahŕňa i súťaž pre školy, ktorá sa snaží zvýšiť záujem o hlasovanie i podporiť záujem detí o stromy a ich význam. Pre hlasujúcich sú pripravené ceny od nadácie aj partnerov ankety.

Dva stromy z okolia

Spomedzi dvanástich stromov vo finále sú dva zo vzdialenejšieho okolia piešťanského regiónu. Prvým je hruška obyčajná z Bolerázu a druhým pagaštan konský nachádzajúci sa v areáli nemocnice v Topoľčanoch.

Hruška v Bolerázi je 200 rokov stará, 11 metrov vysoká a obvod jej kmeňa je 260 centimetrov. Pátranie po historickom odkaze na hrušku vedie do 19. storočia, keď bola vo vlastníctve rodiny Križanovcov. Preto je aj najstaršie dochované pomenovanie Križanova hruška. Kedysi sa na tomto mieste nachádzal ovocný sad, z ktorého zostala len posledná hruška. Strom poslúžil i ako triangulačný bod pre rakúsko-uhorskú armádu i armádu ČSR. Ohromuje a upútava svojou robustnosťou a citlivým umiestnením v krajine. Žiaľ, nadmerná váha v kombinácii so silným nárazovým vetrom spravila svoje – časť koruny starej hrušky sa zlomila. Preto sa aj so súhlasom vlastníka pozemku uskutočnilo v roku 2022 odborné ošetrenie stromu. Dodnes je lákadlom mnohých fotografov a domáci si pohľad na šíre polia bez hrušky už ani nevedia predstaviť.

Pagaštan od starej nemocnice v Topoľčanoch je starý 140 rokov, obvod jeho kmeňa je 300 centimetrov a výška 22 metrov. Strom vysadili záhradníci baróna Augustína Stummera v parku pri výstavbe nemocnice. Nemocnica súčasne s parkom bola významným míľnikom zdravotníctva v meste a darom pre Nitriansku župu. Slávnostne ju otvorili v roku 1886 a ešte v tom istom roku povolali do nemocnice rehoľné sestry Vincentky z Viedne. Pagaštan je tak už dlhé roky súčasťou životov ľudí v nemocnici – pacientov i zdravotníkov. Boli to práve zamestnanci jedného z oddelení, ktorí strom do ankety prihlásili. Teší ich po celý rok, no najmä v čase kvitnutia, keď je bohato obsypaný kvetmi. Dnes je areál „starej“ nemocnice v Topoľčanoch súčasťou pamiatkovej zóny. 

Posted by Nadácia Ekopolis on Friday, June 30, 2023
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund