Túlavé topánky našich predkov: Aj o dievčatách, ktoré skončili ako prostitútky

  • História
  • 23. júla 2023, 22:00

Po nútenej pandemickej prestávke Štátny archív v Trnave opätovne otvoril svoje brány širokej verejnosti, aby mohla spoznať odbornú prácu archivárov a vidieť originály archívnych dokumentov uložených v archíve. Výstava s názvom Túlavé topánky našich predkov je sprístupnená až do 15. novembra. Ak milujete históriu, dobové dokumenty a tiež sa zaujímavou formou chcete oboznámiť s dejinami, radi vás v Trnave v štátnom archíve privítajú.

Japonský veľvyslanec Fujii Keinosuke navštívil v roku 1937 aj piešťanské golfové ihrisko. foto: (vd)/FB Piešťany - History/archív BMIW/archív SOV - SOŠM

Tento rok štátny archív sprístupnili presne v deň, keď si celý svet pripomínal dôležitosť archívov pre spoločnosť – na Medzinárodný deň archívov (9. jún). V piatok 9. júna a v sobotu 10. júna pripravili trnavskí archivári bohatý program, ktorý sa niesol v duchu témy Túlavé topánky našich predkov. Návštevníci absolvovali prehliadku samotnej budovy archívu – zrekonštruovaného historického meštianskeho domu na Štefánikovej ulici v centre Trnavy, pamiatkovo chráneného, ktorého základy siahajú do 14. storočia. Možná bola i návšteva priestorov bádateľne, archívnych depotov a ďalších bežne nedostupných priestorov archívu. Prehliadka budovy bola zakončená výstavou zameranou na cestovanie.

Návštevníci sa dozvedeli, kam viedli cesty Trnavčanov v minulosti, aké vzácne osobnosti zavítali do regiónu, ktoré osobnosti museli v minulosti nútene opustiť svoj domov, predstavili im zahraničné cesty a destinácie, pomyselným prstom umožnili návštevníkom prejsť po mapách, pričom zistili, ako vyzerali cestovné pasy v minulosti a pod.

Okrem dokumentov výstava zahŕňa aj 3D predmety z rôznych kútov sveta a období. Skrátka autori výstavy približujú obrazom i zvukom všetko, čo súviselo s cestovaním v minulosti. A začali už v 16. storočí – v roku 1556 účtovnou knihou mesta Trnavy, v ktorej sú uvedené aj výdavky na pohostenie funkcionárov – mešťanov z Košíc, Prešova a Levoče, ktorí sa v Trnave zastavili viackrát, napríklad 6. októbra 1556 po ceste z Viedne. Trnavčania ich pohostili vínom, chlebom a kurencami. Záznamy uvádzajú napríklad aj dary pre Marcellera, kapitána nemeckých žoldnierov, ktorí táborili pri Hrnčiarovciach (víno, korenie, potraviny, koberec).

Zaujímavosti z Piešťan

Zo štátneho archívu vybrali archivári aj zaujímavosti, ktoré sa viažu k Piešťanom.

Remek navštívil Piešťany prvýkrát v roku 1978

V Pamätnej knihe Mesta Piešťany je záznam o návšteve prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka aj s jeho podpisom (10. 10. 1978).

Dievčatá varovali pred podvodníkmi

List Slúžnovského úradu v Piešťanoch notárom a četníckym staniciam o nelegálnom vývoze dievčat (rok 1922) – úrad v liste žiadal, aby pri vystavovaní žiadostí o pasy boli mladé a neskúsené dievčatá upozornené na nelegálny vývoz dievčat zo Slovenska do zahraničia, pričom boli lákané anonymnými inzerátmi v novinách napr. na výučbu spevu v zahraničí a zabezpečenie miesta v zábavných podnikoch na základe písomnej zmluvy. Existovali aj tzv. „zberné strediská“ dievčat, napr. v Trnave, kde sa záujemkyne zhromažďovali. Po ich doprave do prístavu (najčastejšie Hamburg a Rijeka) boli vyvezené cez Terst do Orientu, Indie, Severnej Ameriky, Argentíny a Brazílie, kde boli nútené najmä k prostitúcii, a tak mnohé následne zomierali na rôzne choroby.

Utajení návštevníci v kúpeľoch

Britský minister námorníctva na liečení v Piešťanoch (1928) – správa riaditeľstva piešťanských kúpeľov adresovaná Okresnému úradu v Piešťanoch o pobyte lorda Williama Bridgemana (1864-1935) a jeho sprievodcu Mr. Colonela Lonsdalea. Pre pobyt v Piešťanoch sa títo dvaja páni rozhodli na odporúčanie člena britského parlamentu Sira Raymonda Greena, ktorý bol priateľ s riaditeľom kúpeľov Imrichom Winterom. Hostia boli ubytovaní v hoteli Thermia Palace, pričom sa im venoval aj sám riaditeľ. Zúčastnili sa napríklad cvičenia miestneho spolku Sokol, ďalej čas vypĺňali prechádzkami popri Váhu a sledovaním cvičení tunajšieho letectva. Hostia žiadali zostať v anonymite, neželali si novinárov a interview ani oficiálne návštevy počas liečby. Pred jej ukončením mali ešte absolvovať výlet do Trenčína na lovenie pstruhov.

Thermia: Kondolenčné hárky k úmrtiu Masaryka

Kondolenčné hárky zahraničných hostí ubytovaných v hoteloch Thermia Palace a Grand Hotel Royal v Piešťanoch k úmrtiu prezidenta republiky T. G. Masaryka (1937).

Japonský veľvyslanec si zašiel aj na pivo

Cesta japonského veľvyslanca po ČSR (1937) – Správa o ceste japonského veľvyslanca Fujiiho Keinosuke (1888-1959), ktorý sa s dvomi tajomníkmi ubytoval na jednu noc v hoteli Thermia (7.-8. 11. 1937). V dokumente je popísaný program ich návštevy – pozreli si park, golfové ihrisko a po prehliadke tajomníci zašli aj na pivo.

Olympijské hry vo Fínsku i s naším Komadelom

Ľudovít Komadel – povolenie na vycestovanie do Fínska na letné olympijské hry (1952) – žiadosť Okresného národného výboru v Piešťanoch o vydanie cestovného pasu pre študenta Ľudovíta Komadela na zájazd do Fínska na letné olympijské hry konané v dňoch 10. júla až 10. augusta 1952.

Júlia Ragačová/(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea