Ako vybrať ERP systém pre vašu firmu

  • Inzercia
  • 21. júla 2023, 14:46

Enterprise Resource Planning alebo plánovanie podnikových zdrojov. To je význam pre skratku ERP systémov, ktoré vám pomôžu automatizovať procesy vo firme, uľahčia prácu vašim zamestnancom a pomôžu vám pracovať efektívnejšie. Nie každý ERP systém je však vhodný pre každé podnikanie, a preto je dôležité nepodceniť jeho výber. Spýtajte sa firiem vo svojom odvetví, aké informačné systémy využívajú a zistite, pre aké odvetvie bol vami vybraný ERP systém navrhnutý.

Zdroj obrázku: Deemerwha studio / Shutterstock.com

ERP systém vám môže pomôcť systemizovať a automatizovať vaše firemné procesy, zlepšiť komunikáciu so zákazníkmi a obchodnými partnermi, zjednodušiť tvorbu reportov, centralizovať podnikové informácie a sprehľadniť stav tovaru v skladoch.

Na čo sa zamerať pred samotným výberom?

Ešte pred tým, než začnete ERP systém vyberať, zvážte, čo od nového systému očakávate a čo naopak nie. ERP systémy nie sú všemocné. Nový systém bude vo vašej firme využívať viac oddelení, a preto nezabúdajte ani na ne.

Zostavte si výberový tím, ktorý bude zložený z členov jednotlivých oddelení a pri každom oddelení stanovte hlavné ciele, ktoré má ERP splniť. Kľúčová osoba, ktorá bude finálny podnikový informačný systém vyberať, by mala byť skúsená a oboznámená so všetkými procesmi vo firme. Môžete si najať aj externého konzultanta, ktorý vám s výberom ERP systému pomôže.

Medzi hlavné požiadavky na informačný systém patria:

  • ciele jednotlivých oddelení a celej firmy, napr. zlepšenie komunikácie so zákazníkmi,
  • funkcie, ktoré teraz potrebujete,
  • funkcie, ktoré budete potrebovať v budúcnosti,
  • stanovenie kritérií ERP systému, napr. reporty, firemné procesy.

Na čo sa zamerať počas výberu ERP riešení?

Sústreďte sa na ERP systémy, ktoré už používajú firmy z vášho odvetvia. Dodávatelia, ktorí už s vaším odborom majú skúsenosť, nebudú mať problém prispôsobiť funkcie vašim špecifickým požiadavkám. Podrobne si prejdite všetky potrebné funkcie pre vaše podnikanie, pričom je potrebné, aby ste sa na ne pozerali s ohľadom na budúci rast firmy.

Pri výbere zvážte aj veľkosť firmy. Veľké firmy fungujú inak ako malé. Mohlo by sa teda ľahko stať, že niektoré funkcie budete mať zbytočne, alebo vám budú iné naopak chýbať.

Dôležitou súčasťou informačných systémov je tiež napojenie na aplikácie tretích strán. Aby vám ERP systém skutočne uľahčil prácu, musí byť schopný integrácie so systémami, ktoré už používate a plánujete používať aj naďalej.

Rozdiel medzi informačnými systémami nájdete aj v riešení implementácie a celkovej náročnosti na prevádzku, či už ide o peniaze, čas alebo ľudské zdroje.

Výberom ERP systému to však nekončí

Našli ste ERP systém podľa vašej požiadavky?

Nezabudnite si však overiť aj jeho dodávateľa, napr. dobu pôsobenia na trhu, referencie, finančnú stabilitu alebo veľkosť tímu, ktorý sa o vás bude starať alebo vás školiť. Veľkú časť času vám zaberie aj príprava zmluvy, ktorá má obsahovať:

  • určenie zodpovednosti,
  • obsah služieb,
  • cenu,
  • dohodnuté podmienky,
  • termíny.

Viac informácií o výbere ERP systému môžete nájsť tu. Kvalitný e-book: Výber ERP systému vás prevedie celým jeho procesom.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof