Šípkovčania sa pustili do obnovy amfiteátra

V obci Šípkové si dobrovoľníci na začiatku prázdnin vyhrnuli rukávy a pustili sa do obnovy starého, už náletovými drevinami zarasteného a zubom času poznačeného amfiteátra. Ich cieľom je priestor vyčistiť, skultivovať a pre obyvateľov i návštevníkov Šípkového ho sprístupniť na rôzne kultúrne či spoločenské účely. Na obnovu získali 2200 eur.

V obnovenom amfiteátri chcú uskutočniť akcie pre všetky generácie, koncerty, vystúpenia pre deti či spoločné opekačky. foto: FB Zuzana Šmachová

Obec totiž uspela s projektom „Stretávajme sa všetci spolu“ v siedmom ročníku grantového programu Poštovej banky s názvom Nápad pre 3 generácie. Program je venovaný deťom, mladým ľuďom, aktívnym ľuďom a seniorom, ktorým je blízka myšlienka dobrovoľníctva. Finančné prostriedky poskytla banka na realizáciu grantov, ktoré majú zmysel pre komunitu. Na ich realizácii sa tak spoločne podieľajú minimálne dve generácie a nápady by mali byť originálne a trvalo udržateľné.

Čo všetko plánujú Šípkovčania počas „stretávaní“ v amfiteátri urobiť? Cieľom projektu je obnoviť jeho funkčnosť. Obec chce vytvoriť priestor pre obyvateľov všetkých generácií na vzájomné stretávanie sa, komunikovanie či oddych a relaxáciu v peknom prostredí plnom zelene. Bývalý amfiteáter, ktorý v súčasnosti chátra, patril kedysi medzi vyhľadávané miesta, kde sa konali najmä dedinské zábavy. Po jeho obnove plánuje obec organizovať v amfiteátri akcie pre všetky generácie – od najmenších až po tých najstarších – koncerty, vystúpenia pre deti či spoločné opekačky. Za získané prostriedky zrekonštruujú dobrovoľníci kovové prístrešky (nátery) a svojpomocne opravia tehlovú budovu, ktorá bude slúžiť ako úložný priestor.

Aktivistka Zuzana Šmachová, riaditeľka miestnej materskej školy, poďakovala Šípkovčanom za ich úsilie pri obnove amfiteátra: „Vďaka úžasným dobrovoľníkom a tiež s podporou 365.nadácie z grantového programu Nápad pre 3 generácie pomaly ožíva amfiteáter v Šípkovom. Už 12. augusta sa v ňom uskutoční prvá akcia po dlhých rokoch – divadielko pre deti. Je to miesto ‚s dušou‘, preto verím, že sa po naplnení detskou radosťou bude ďalej rozvíjať. Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili brigády. Bolo nás trinásť a boli ste super!“ Pre úplnosť dodávame, že v rámci siedmeho ročníka grantu Nápad pre 3 generácie podporili donori 22 skvelých komunitných nápadov, pričom prerozdelili celkovo 39-tisíc eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana