Nech vás to dlho udivuje

  • Piešťanský týždeň / Editoriál / Blogy
  • 17. júla 2023, 22:08

Ani si nemusím robiť špeciálny prieskum o tom, čo po 25 či 45 rokoch manželstva prežíva manžel a jeho manželka pri raňajkách alebo, nebodaj, keď sa pritrafí, pri spoločnej večeri. Len tak mimochodom, tuším to.

(Autor: red)

Ak opomeniem rozhovory o politike, vojne či novinkách v rodine a medzi priateľmi, ostáva len všedný život. Čo bude robiť v ten deň on, čo ona? Čo spoločne? Stretnú sa ich cesty na polceste? Raz, dvakrát do týždňa či nebodaj do mesiaca určite. Inak by spoločné plávanie pokojnými či rozbúrenými vodami života nemalo zmysel. Miazgou sú hádky, ale aj búrlivé uzmierenia.

Rokmi sa ale bujarosť vytráca. Obrúčky sú už vyšúchané. Zlato v tomto prípade nie je až takou ceninou. Je skôr symbolom. Ale predsa má hodnotu dobrovoľného rozhodnutia a záväzku. Šperkár vyrobil svadobné prstene ešte za hlbokého socializmu, keď všetkým patrilo všetko – aj mestské či podnikové byty. Už ani to nie je pravda.

Gravírovanie aj doba, v ktorej žijeme, sú už vyšúchané. A tak na obrúčke i na duši sú škrabance. Jemné aj hlbšie – celkom ako vrásky okolo očí. Od smiechu i od sĺz.

Prioritou manželov, ktorí prešli ohňom i vodou spoločného života, sú v drvivej väčšine ich deti. Pribudli zaťovia, nevesty, vnúčatá. To je to najvzácnejšie, čo majú. Ale čo, ak to takto nefunguje? Ak je to celé inak? Čo ak život plynie a je zariadený inak? Nie podľa ich predstáv?

Zlyhajú vo výchove, popália sa neverou, neodolajú zvodom. Vydržia to?

Tí najskalnejší áno. V krajnom prípade vytasia zbrane. Nabrúsia si jazyky, zjazdia partnera či už dospelé deti, vnukov. Vyhodia z bytu. Ale koho? Najradšej – seba.

Niektorí rezignujú. A zmĺknu, pretože vedia, že zo srdca sa vyhodiť nedá. Pretože navzdory všetkým a všetkému milujú.

A tak idú ďalej. Spolu. A riešia. Šťastne aj nešťastne. Nie vždy sa všetko podarí. Nie vždy je všetko biele, čierne. Kompromisy sú šedivé.

Poznám však takých, ktorí cez úskalia preplávali a opäť im jasne zažiarilo slnce. Len treba veriť.

Napokon, ktosi múdry raz o manželstve povedal: „Sme všetci trochu divní. A aj život je divný. Ale keď nájdeme niekoho, koho divnosť sa zlučuje s našou, spojíme sa a upadneme do vzájomnej podivnosti. A to nazývame láskou.“ Tak nech vás dlho udivuje.

To vám zo srdca želá Viera Dusíková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián