Žiaci zo „štvorky“ školy sa zišli po 50 rokoch

Nielen o tom, aké to bývalo na konci školského roka pri rozdávaní vysvedčení, ale aj počas celých deviatich rokov povinnej školskej dochádzky si po polstoročí na stretávke v reštaurácii U Čiernej pani zaspomínali bývalí žiaci 9. D triedy učiteľky Margity Zachejovej zo „štvorky“ školy na Holubyho ulici v Piešťanoch.

Bývalí deviataci zo 4. ZDŠ v Piešťanoch sa po 50 rokoch stretli v reštaurácii U Čiernej pani. (Autor: archív Renáty Wieckovej)

Stretli sa symbolicky v deň odovzdávania vysvedčení – 30. júna 2023 – a prišlo ich dosť na to, aby si uvedomili krásu detstva. V tom čase boli triedy plné žiakov a v Piešťanoch ich bolo toľko, že sa nepomestili do tried, preto sa vyučovalo „na zmeny“. Ba v časoch budovania socializmu, keď si ako drobní žiačikovia sadali do lavíc títo budúci absolventi 4. Základnej deväťročnej školy v Piešťanoch, sa vyučovalo i v sobotu. Týždeň mal šesť pracovných dní. Aj rodičia pracovali v sobotu, preto sa o žiakov bolo potrebné postarať v škole. Potom sa situácia zmenila a týždeň mal päť pracovných dní. V tom čase bola „štvorka“ škola výnimočná tým, že mala prívlastok – plavecká. Plavcov vraj zoskupili do triedy „A“.

Atmosféru stretávky 9. D triedy po 50 rokoch od ukončenia školskej dochádzky opísala Renáta Wiecková: „Keď sme sa stretli, čas sa vrátil, akoby to bolo iba včera. S úsmevom na tvári sme si zaspomínali na časy v školských laviciach.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda