Zažite letné dobrodružstvo na Katarínke

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 14. júla 2023, 22:30

Na Katarínke sa toto leto odohráva už 29. sezóna. Pre mladých ľudí od 17 rokov je to v prvom rade príležitosť a pozvanie do dobrovoľníctva. Ide o záchranu ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v Malých Karpatoch, spojenú s mnohými dobrodružstvami a priateľstvami.

(Autor: Peter Herceg)

Každý, kto chce prežiť niečo výnimočné a pomôcť kultúrnej pamiatke, je vítaný. Dobrovoľníci sú pre nás veľmi potrební, momentálne máme na našich turnusoch najmä nedostatok mužských dobrovoľníkov.

Tohtoročná letná sezóna sa začala 5. júla Dňom otvorených dverí, ktorý bol prístupný všetkým turistom a priaznivcom projektu. Katarínka počas leta zažije aj ďalšiu akciu – Noc hradov a zrúcanín, ktorá bude tradične tretiu augustovú sobotu.

Plánované práce v roku 2023

Práce dobrovoľníkov v roku 2023 sa budú sústreďovať v kláštore. Plánuje sa pokračovať v archeologickom výskume kláštornej pivnice, kde sa možno nájdu i nejaké archeologické poklady. Taktiež bude prebiehať konzervácia múrov v kláštore. Chystajú tiež sa tesárske práce, pri ktorých sa budú pripravovať trámy do statického systému kláštora. Práce sú každoročne vykonávané pod dohľadom skúsených a vyškolených dobrovoľníkov a v spolupráci s odborníkmi v daných oblastiach.

Turizmus na Katarínke

Ak vás Katarínka oslovila, no nie je pre vás možné tam prísť na dva týždne, ste pozvaní kedykoľvek počas leta. Navštívte toto miesto, ktoré dýcha históriou a je cítiť niečím, čo mnohí nedokážu pomenovať. Nazýva sa to genius loci – duch miesta.

Každý deň počas celého leta bude sprístupnená veža a výstup s dobrovoľníkmi. Môžete si z nej užiť výhľad na široké okolie. Sprístupnená bude tiež krypta. Naši dobrovoľníci vás radi prevedú aj po celých priestoroch kostola a kláštora, ktoré sú dostupné, a predstavia vám kus z ich histórie. Ponúkame možnosť zažiť aj svätú omšu sprevádzanú našimi piesňami a po nej bohatý kultúrny, duchovný i gastronomický zážitok ako zo 17. storočia.

Na záver ďakujeme všetkým turistom, ktorí prichádzajú Katarínku podporiť a tešiť sa z tohto nádherného diela. Dôležitá informácia: priamo na Katarínke je zakázané stanovať, keďže je to chránená krajinná oblasť. Najbližšie miesto vhodné na stanovanie je na parkovisku smerom do Dechtíc. 

Jakub Kohutiar

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela