Tipy na najkrajšie túry, výlety aj zaujímavosti v Tatrách, Bojniciach či Banskej Bystrici

  • Inzercia
  • 13. júla 2023, 16:10

Slovensko je krajina veľkých možností. Staňte sa turistom vo vlastnej krajine a objavte Slovensko, ako ho nepoznáte. Na svoje si prídu milovníci turistiky, ktorí radi prekonávajú samých seba. Tatry sú pre nich ako stvorené. Ak preferujete mestskú turistiku, náš malý, no na zaujímavosti bohatý štát, ponúka príležitosti na výlety po krásnych mestách a obciach. Pokiaľ vás najviac baví objavovanie hradov, zámkov a zrúcanín, na Slovensku ich nájdete vyše 700. Prečítajte si naše tipy na najkrajšie túry vo Vysokých Tatrách či aké zaujímavosti nájdete v Banskej Bystrici a na Bojníckom zámku.

Foto: pixabay.com

Najkrajšie túry v Tatrách 

Tatry sú nádherné pohorie známe svojou úchvatnou prírodnou krásou. Tieto hory ponúkajú návštevníkom príležitosť preskúmať úžasnú vysokohorskú scenériu, krištáľovo čisté jazerá a nedotknuté lesy. Turistika vo Vysokých Tatrách je výborným spôsobom, ako spoznať prírodné krásy tohto regiónu a zažiť jeho jedinečnú krajinu. Pýtate sa, kam vyraziť na turistiku? Ak ste aktívny turista, ktorý sa nebojí nijakej výzvy, vyberte sa na jednu z najkrajších túr v Tatrách. Je ňou výstup na Rysy. Rysy v súčasnosti patria ku klasikám turistiky vo Vysokých Tatrách. So svojimi 2499 metrami je najvyšším vrcholom Poľska. Sú zároveň hraničným bodom medzi našimi severnými susedmi a Slovenskom. Pod vrcholom leží obľúbená vysokohorská Chata pod Rysmi, ktorá je najvyššie položenou chatou v Tatrách. Je postavená vo výške 2250 metrov nad morom. Cesta na vrchol vám bude trvať približne 4:45 hod. 

Medzi najkrajšie túry patrí aj tá na Jahňací štít. Trasu z Kežmarská Biela voda – Chata pri Zelenom plese – Jahňací štít zvládnete za 4:50 hod. Turisticky prístupný skalnatý vrchol ponúka nerušený 360-stupňový rozhľad na široké okolie. Viditeľné sú okolité vrcholy Vysokých Tatier a hrebeň Belianskych Tatier. Pri vhodných podmienkach uvidíte aj Oravské Beskydy, Levočské vrchy, Slanské vrchy, Branisko a Volovské vrchy. 

Ubytovanie v Tatrách, Liptovskom Jáne a iných lokalitách môžete nájsť na webe Foxoboxo.

Výlet do Banskej Bystrice 

Ak ste sa dostatočne nabažili turistiky, alebo preferujete radšej mestskú turistiku, lákadlom bude pre  vás historické mesto Banská Bystrica.Výlet do šiesteho najväčšieho mesta na Slovensku určite neoľutujete. Najznámejšou dominantou mesta je centrálne námestie, ktoré sa vyznačuje jedinečným stredovekým usporiadaním a architektúrou. Neobíďte Kostol Nanebovzatia Panny Márie a Matejov dom, ktorý bol sídlom kráľovského úradníka. Na Námestí SNP sa zase nachádza Katedrála svätého Františka Xaverského a biskupský palác. Nájdete tu aj zrekonštruovanú radnicu z 15. storočia, domy bohatých obyvateľov mesta: Thurzov dom, Benického dom a naklonenú mestskú hodinovú vežu. Výlet po Banskej Bystrici môžete ukončiť v jednej z príjemných kaviarní či reštaurácií, v ktorých si oddýchnete a načerpáte novú energiu. 

Bojnický zámok a iné zaujímavosti 

Bojnický zámok je jeden z najkrajších zámkov na Slovensku. Ide o romantický zámok s čiastočne ponechaným pôvodne gotickým a renesančným základom hradu. Prvá písomná zmienka o hrade sa nachádza v listine zoborského opátstva z roku 1113. V súčasnosti je Bojnický zámok súčasťou Slovenského národného múzea. V roku 1970 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku a je prístupný verejnosti. Zaujímavosťou je, že v päťdesiatych rokoch bola objavená pod zámkom jaskyňa. Tá je tiež sprístupnená verejnosti. K Bojnickému zámku patrí aj priľahlý zámocký park. Najväčšou raritou je približne sedemstoročná lipa, ktorá stojí pred vchodom do zámku. Táto lipa je pravdepodobne najväčší strom na Slovensku. Lipa kráľa Mateja je najväčšou zaujímavosťou nielen Bojnického zámku, ale aj celých Bojníc. Súčasťou zámockého parku je aj zoologická záhrada, v ktorej sa nachádzajú vzácne exempláre cudzokrajných živočíchov. Park pokračuje ďalej lesoparkom v Strážovských vrchoch. Už ste si vybrali ktorý výlet či zaujímavosť by ste chceli vidieť na vlastné oči? ? 

Využite nový skvelý portál Foxoboxo, kde nájdete tipy na ubytovanie vo Vrátnej Doline a v iných lokalitách. Dovolenka na Slovensku hravo.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof