List čitateľa: Drahšie parkovanie schválili v chaose

  • Blogy
  • 13. júla 2023, 22:15

Rezidentská karta pre prvé auto bude 40-násobne drahšia oproti pôvodnému návrhu, rozhádané zastupiteľstvo a polnočný status primátora Petra Jančoviča, ktorý hovoril o sklamaní zo schválenia.

Ceny parkovacích kariet, ako ich s platnosťou od 1. januára 2024 schválili poslanci. (Autor: MsÚ Piešťany)

Zavedenie novej parkovacej politiky v Piešťanoch sprevádzal chaos, ignorácia verejnej diskusie zo strany predstaviteľov mesta, argumentácia poloprávd a možnosť participácie zo strany občanov pripomínala skôr Potemkinovu dedinu než serióznu snahu transparentne presadiť novinku, ktorá ovplyvní životy tisíckam ľudí.

Čo sa udialo

Mestské zastupiteľstvo schválilo novú koncepciu parkovacej politiky. Zavádza spoplatnené rezidentské karty vo vybraných zónach, spúšťa návštevnícke parkovacie karty a zároveň zvyšuje cenu regulovaného parkovania v centre. Ako píše mesto na svojom webe, „nová parkovacia zóna má dopravu v centre upokojiť”.

V skutočnosti dosiahlo presný opak, novinka vyvoláva viac otázok, ako poskytuje odpovedí, a mestské zastupiteľstvo na čele s primátorom v období rekordnej dvojcifernej inflácie ešte viac zaťažilo peňaženky obyvateľov, ktorí sa skladajú na ich platy. Najväčšou zmenou je, že namiesto poplatku jedno euro za rezidentskú kartu pre prvé auto schválili pozmeňujúcim návrhom poslanca Michala Niepela poplatok 40 eur.

Paradoxne, nezávislý poslanec ešte ako kandidát pred jesennými voľbami neriešil príliš parkovanie v meste. Dôkazom je jeho predvolebná webová stránka, kde parkovanie medzi prioritami nie je. Naopak, sľuboval: „Ako poslanec budem iniciovať a udržiavať aktívnu spoluprácu a viesť dialóg mesta s občanmi, školami, športovými klubmi, dôchodcami, podnikateľmi, občianskymi združeniami, partnerskými obcami a ďalšími, pretože jedine tímovou tvrdou prácou vieme dosiahnuť žiadaného výsledku.” Počas júnového zastupiteľstva však na svoje sľuby pravdepodobne zabudol a ľudia si pre jeho návrh budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

Kde spravil primátor chybu?

Keď sa zastupiteľstvo skončilo, primátor Peter Jančovič neskrýval sklamanie z toho, ako bude nová parkovacia politika v Piešťanoch vyzerať. V skutočnosti však dostal tvrdú lekciu z reálnej politiky a udalosti naznačujú, že jeho vplyv na zastupiteľstvo nie je silný. Sám sa však dopustil niekoľkých chýb a mesto pri tejto téme odstavilo občanov na druhú koľaj.

Pozorne som sledoval, ako vyzeralo zavádzanie novej parkovacej politiky v Bratislave od roku 2019, ktoré tiež vzbudzovalo vášne.

Pre zjednodušenie niekoľko porovnaní

Bratislava:

Diskusie – Primátor Matúš Vallo absolvoval sériu diskusií s občanmi v dotknutých mestských častiach, kde trpezlivo vysvetľoval zmeny a čelil stovkám kritických otázok.

Informovanie – Mesto pripravilo špeciálnu webovú stránku k novinke, harmonogram a krátko pred schvaľovaním primátor predložil na zastupiteľstvo návrh, v ktorom reflektoval pripomienky obyvateľov. Bolo jasné, čo sa pripravuje, ako to bude vyzerať a kedy zmeny nastanú.

Participácia – Primátor pred predložením návrhu zapracoval pripomienky obyvateľov mesta a organizácií. Finálny návrh zverejnili ešte pred jeho predložením na mestské zastupiteľstvo.

Piešťany:

Diskusie – Mesto mimo hlavnej stránky zverejnilo návrh parkovacej politiky s nečitateľnou mapou, o ktoré oblasti pôjde. Diskusia s obyvateľmi zasiahnutých lokalít nebola žiadna.

Informovanie – Chýbajú jasné odpovede na reálne otázky: bude vydaných viac parkovacích kariet, ako je parkovacích miest? Bude zľava pre ZŤP, majú nárok seniori na zľavu? Kam pôjdu peniaze z parkovného a ako sa odzrkadlí zvýšenie cien rezidentských kariet za prvé auto oproti návrhu? Ani na tieto základné otázky mesto dodnes nedalo odpoveď. Nie je ani žiadny časový plán, kedy sa bude regulovať parkovné aj v ďalších zónach a za aké ceny.

Participácia – Mesto zverejnilo mimo hlavnej stránky návrh novej legislatívy, nebolo však z neho jasné, odkedy a dokedy je možné ho pripomienkovať. Na sociálnych sieťach Piešťan a primátora, ale aj na hlavnej stránke webu Piešťan nebola o novinke výrazná zmienka.

Až 10 hodín(!) pred skončením termínu pripomienkovania zverejnilo mesto na hlavnej stránke webu a svojich sociálnych sieťach text k parkovacej politike, pričom chýbal odkaz na to najdôležitejšie – návrh novej legislatívy. Tento text pritom obsahoval aj zjavné nejasnosti v porovnaní s návrhom, o ktorom rozhodli poslanci a neboli v ňom zapracované pripomienky.

To, že sa situácia primátorovi vymkla spod kontroly, je aj dôsledkom tohto informačného chaosu. Keby Jančovič dokázal presvedčiť dostatočný počet ľudí v prospech svojej vízie, bolo by jasné, na aké položky sú financie z parkovného viazané, výrazne by to obmedzilo politický guláš v meste na Váhu.

Polopravdy na oboch stranách

Pri téme rezidentských kariet sa poslanci rozdelili na dve skupiny. Prvá na čele s primátorom obhajovala sumu jedno euro za prvé auto pre rezidenta ako symbolickú. Podobne je to aj v Trnave. Druhá skupina argumentovala nákladmi a zvolili podobnú čiastku ako v Trenčíne. Obe skupiny však povedali iba čiastočné pravdy.

Ani jedna strana nepovedala, že Trnava aj Trenčín majú napríklad víkendové parkovanie bezplatne, a zároveň veľké nákupné centrá, ktorých parkoviská slúžia ako záchytné. V Piešťanoch sa musia spoľahnúť vodiči na šťastie. Politické roztržky a konflikty tak majú jasnú obeť. Obyvateľov a návštevníkov Piešťan, keďže sme sa zaradili do lokalít, kde je parkovanie jedno z najdrahších v regióne.

Rezidentské parkovania vo vybraných mestách

Rezidentská karta na prvé auto:

Piešťany: 40 eur

Trnava: 1 euro

Trenčín: 39 eur

Bratislava: 39 eur

Košice: 35 eur

Topoľčany: 10 eur

Rudolf Sivý, autor je bývalý dlhoročný novinár a spoluzakladateľ o. z. Moderné Slovensko dnes.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián