Mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu zimného štadióna, peniaze sa ušli aj tenistom

Správna rada Fondu na podporu športu na svojom zasadnutí 30. júna schválila prerozdelenie približne 33 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry na Slovensku, uvádza webová stránka radnice. Medzi úspešnými žiadateľmi o príspevok bolo aj Mesto Piešťany či piešťanskí tenisti.

Podľa návrhu zverejnenej zmluvy na rekonštrukciu chladenia ľadovej plochy má zhotoviteľ na realizáciu diela 150 dní. (Autor: red)

„Mesto Piešťany v rámci programu ‚Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry‘ získalo dotáciu na rekonštrukciu technológie chladenia ľadovej plochy na zimnom štadióne vo výške 477 822,97 eur,“ píše na svojom webe radnica.

V súvislosti s rekonštrukciou štadióna ide o pridelenie zhruba polovice potrebnej sumy. Zvyšok do vysúťaženej sumy 955 646 eur na rekonštrukciu chladenia musí doložiť mesto zo svojho rozpočtu.

Podľa návrhu zverejnenej zmluvy na rekonštrukciu chladenia má mať zhotoviteľ na realizáciu diela 150 dní, čo je zhruba päť mesiacov. Je teda viac ako jasné, že mládežnícki hokejisti svoje súťaže v najbližšej sezóne určite nezačnú na domovskom ľade.

Piešťanský zimný štadión je mimo prevádzky od jari minulého roka. Jeho vtedajší nájomca to zdôvodnil havarijným stavom chladiaceho zariadenia a strechy štadióna. Minulý rok v lete dala radnica nájomcovi výpoveď a následne nechala zrekonštruovať zatekajúcu strechu za približne 200-tisíc eur.

Investícia do štadióna sa uskutočnila i v úvode tohto roka. Hrozilo totiž, že z dôvodu neplatenia lízingu za sedačky v hľadisku ich lízingová spoločnosť odmontuje. Išlo o sumu 130-tisíc eur, o ktorej ako o dlhu rozhodol súd, a exekútor mal podľa vedenia radnice zákonné oprávnenie sedadlá odmontovať s termínom do 30. marca. Podľa oficiálnej kapacity štadióna išlo o 3050 miest na sedenie a k tomu adekvátny počet sedačiek, ktoré v zmysle súdneho rozhodnutia neboli majetkom mesta, a tak si ich na základe uznesenia mestských poslancov radnica do svojho majetku od exekútora odkúpila.

Ak to zrátame dohromady, do zimného štadióna v priebehu roka poputuje z verejných prostriedkov suma takmer milión tristotisíc eur. A tu to stále nekončí. Mesto chce totiž štadión prevádzkovať vo vlastnej réžii prostredníctvom rozpočtovej organizácie Služby mesta Piešťany. I tu jej riaditeľka avizovala, že sa to nezaobíde bez navýšenia ich rozpočtu tak, aby mali financie na personálne navýšenie organizácie, ktorú riadi, pre zabezpečenie chodu štadióna.

V prípade, že i tieto požiadavky budú uspokojené a personál pre prevádzku bude zabezpečený, na rad príde úhrada energií. Podľa našich informácií to pred uzatvorením štadióna bola suma zhruba 800-tisíc eur ročne. Chladenie technologicky nového typu, ktoré rekonštrukciou štadión získa, túto sumu o čosi zníži. Zadarmo to však nebude.

Potom, ako mesto získalo menšiu časť financií na rekonštrukciu zo štátnych dotácií, v budúcnosti bude musieť nájsť udržateľný ekonomický model prevádzkovania štadióna i  k spokojnosti zastupiteľstva. Pretože približne 100-tisícová dotácia ročne na energie pre privátneho nájomcu štadióna bola predmetom dlhoročných šarvátok medzi poslancami. Po prevzatí štadióna mestom pôjde už o státisíce, ktoré bude potrebné na energiách ročne uhradiť. K tomu treba pripočítať mzdové náklady obslužného personálu a prípadne náklady na bežnú údržbu.

Do Piešťan je nasmerovaná aj druhá dotácia z Fondu na podporu športu. Poputuje Tenisovému klubu Kúpele vo výške 152 734 eur a je určená na obnovu športového povrchu na dvoch tenisových kurtoch s oplotením.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 21. mája. Tento deň je Svetovým dňom kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj. Meniny má Zina.
  • 21.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 21. mája 2024
Meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána