Mesto Štúrovu ulicu opäť neopraví, namiesto toho chce kúpiť autokemping Lodenica

Zo zámeru rekonštrukcie Štúrovej ulice v Piešťanoch už po niekoľkýkrát opäť nič nebude. Tentoraz za zmarením rekonštrukcie ulice v centre, ktorá je už roky v dezolátnom stave, nestoja ekologickí aktivisti ako v predchádzajúcich prípadoch, ale samotní poslanci. Tí z vyčlenenej rozpočtovej položky v mestskom rozpočte určenej na rekonštrukciu Štúrovej vybrali sumu 230-tisíc eur a za tieto peniaze chcú kúpiť od štátu piešťanský autokemping Lodenica.

Autokemping chátra už desiatky rokov a mesto by ho chcelo od ministerstva vnútra odkúpiť. (Autor: pror)

Autokemping Lodenica sa posledných takmer 25 rokov spájal najmä s folkovým hudobným festivalom rovnakého názvu. Mal fanúšikov doma i v zahraničí a svojím rozsahom a repertoárom bol jediný svojho druhu na Slovensku. Jeho organizátori sa však pre nedohodu o výške nájme s vlastníkom kempingu, Ministerstvom vnútra SR, presunuli do areálu Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom. Piešťany tak prišli i o posledný letný hudobný festival nadregionálneho významu.

Na Festival Lodenica vždy zavítali tisícky návštevníkov z domova i zo zahraničia.

Ministerstvo chce kemping predať

Navyše 14. júna sa zjavila ponuka o predaji autokempingu Lodenica na webovom sídle ministerstva vnútra. Vyše 80-tisíc metrov štvorcových má podľa inzerovanej ponuky hodnotu 2,36 milióna eur. A ako na zastupiteľstve 29. júna informoval poslancov piešťanský primátor Peter Jančovič, ponuka na predaj už bola z webu ministerstva stiahnutá a mesto začalo so štátnym úradom rokovať o prevode neupotrebiteľného majetku štátu na Mesto Piešťany za 10 percent jeho hodnoty určenej znaleckým posudkom.

Pri vchode do autokempingu stojí schátraný objekt recepcie a tabuľa upozorňujúca na zákaz vstupu.

Na zastupiteľstve však iniciatívu vo veci Lodenice prevzala časť poslancov a navrhli uznesenie, ktorým sa predpokladaná suma na odkúpenie autokempingu presunula z rozpočtovej položky určenej na rekonštrukciu Štúrovej ulice i napriek tomu, že ich primátor upozornil na skutočnosť, že vyrokované ešte nič nie je a zbytočne vybrali peniaze z projektu, ktorý sa mohol realizovať.

„Aktivity s predajom štátneho majetku sú už tradičný folklór pred koncom volebného obdobia poslancov národnej rady. A ako tradične z toho nič nebude. V prípade, ak by sme aj boli pri uchádzaní sa o areál Lodenice úspešní, mesto je vo veľmi dobrej finančnej kondícii a zobrať si na tento účel úver by nebol žiaden problém. Týmto uznesením naopak skomplikujeme investíciu, ktorá je už pripravená,“ vysvetľoval kolegom poslanec Remo Cicutto.

Nepomohlo a väčšina poslancov si svoj zámer hlasovaním presadila a „rozbila“ finančné krytie už pripravenej investície na aktivitu, ktorú, ak by aj nastala, by mesto mohlo financovať úplne inak.

Nebezpečné stromy na Štúrovej ostanú

Rekonštrukcia Štúrovej je na stole radnice už celé roky. Za čias primátorovania Miloša Tamajku potom, ako zámer oznámil, vznikla petícia za záchranu stromov. Bez toho, aby sa Tamajka na pôde zastupiteľstva plánovanou rekonštrukciou a vzniknutou petíciou zaoberal, od zámeru kompletnej revitalizácie ulice vo volebnom roku 2018 v tichosti ustúpil.

Na pretras prišla rekonštrukcia Štúrovej opäť v úvode roka 2021, keď zámer výrubu stromov ohlásila radnica na svojej webovej stránke. Opäť vznikla petícia. Ako zákon káže, putovala na zastupiteľstvo, udialo sa tak na rokovaní poslancov v máji 2021. V prerokovávanom materiáli sa k petícii uvádza, že mestský úrad dostal 10. marca 2021 „Petíciu proti výrubu stromov na Štúrovej ulici v Piešťanoch“. Petícia na podpisových hárkoch obsahovala v tom čase 256 podpisov, jej elektronická forma 770 podpisov. V petícii bol vyjadrený nesúhlas s asanáciou drevín, ako aj s plánovanou náhradnou výsadbou.

„Stromy na Štúrovej ulici z pohľadu svojho veku a miesta, kde rastú, dožili. Stromy tejto veľkosti v prostredí, v ktorom sa nachádzajú, chradnú. Zasahovať do ich kostrových konárov už nie je možné. Zmenilo by sa ich ťažisko a stali by sa ešte viac nebezpečné,“ informovala na zastupiteľstve v máji 2021 poslancov Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.

Stromy na Štúrovej sú zväčša po svojej životnosti a nebezpečné pre svoje okolie.

Populizmus verzus zodpovednosť

V závere februára tohto roka sa slová riaditeľky Dupkaničovej potvrdili a Služby mesta Piešťany museli pristúpiť k odstráneniu dvoch starých líp na Štúrovej ulici, u ktorých hrozilo, že spadnú samy od seba. Preukázal to statický posudok realizovaný tomografom. Správnosť posudku ukázal aj stav kmeňov a mohutných haluzí po ich spílení. Vnútro kmeňa i mohutných konárov bolo zvetrané hnilobou a doslova tvorili dutinu. V prípade zhoršených poveternostných podmienok akútne hrozilo, že vyvrátený strom či ulomená mohutná vetva z koruny spôsobí materiálne škody veľkého rozsahu či nedajbože privalí náhodne okoloidúceho človeka.

Príkladov smrteľných úrazov v dôsledku pádu starých stromov máme niekoľko i na Slovensku. V roku 2015 spadol strom na školskom dvore v Bratislave a zabil šesťročného školáka, v roku 2019 v Nitre spadol strom na okoloidúcich školákov na prechádzke a o život prišiel 14-ročný chlapec.

V blízkosti stromov po životnosti máme na Štúrovej v Piešťanoch základnú umeleckú školu s veľkým pohybom detí a poslanci riešenie tejto doslova životu nebezpečnej situácie svojím hlasovaním na júnovom zastupiteľstve opäť odsunuli.

V žiadnom prípade nechceme privolávať nešťastie, len si kladieme otázku, že ak sa na Štúrovej ulici niekomu niečo stane, či budú poslanci ochotní za to prijať zodpovednosť alebo sa alibisticky ukryjú za chrbát trestne nestíhateľného kolektívneho orgánu mestského zastupiteľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof