Zlatá európska žatva „zuškárok“ v maďarskom Siófoku

Na konci školského roka zažili medailovú žatvu tanečníčky a tanečníci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Piešťanoch na európskom finále súťaže s názvom Showtime Dance Tour 2023. Finále tých najlepších z najlepších sa konalo v maďarskom Siófoku. Piešťanci tam získali osem zlatých, dve strieborné, tri zemiakové medaily a jedno siedme miesto.

Zlatú medailu získal tanečný súbor Bella s choreografiou Čarovná krajina. Na kraji sú tri tanečníčky, ktoré tancovali aj folklór, ich tanec mal názov Pásol Jano. (Autor: archív ZUŠ)

„Do finále sa prebojovalo pätnásť choreografií od najmladších deťúreniec až po stredoškolákov. Najmenšie detičky zo súboru Austedis, ktoré postúpili do finále priamo z online súťaže, získali v obrovskej konkurencii siedme a štvrté miesto, zato najstaršie tanečnice Austedisu odchádzali ovenčené zlatom. Ich radosť bola obrovská, radovala sa s nimi aj ich učiteľka Miriam Šupenová,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Dagmar Kuběnová zo ZUŠ Piešťany.

Mladšie dievčatá a chlapci zo Strieborničky sa prezentovali zlatom ovenčenou choreografiou Veruže mi zahraj.

To ale nebol ani zďaleka celkový výpočet zlatých medailí. Tanečníčky z Plejád získali tri zlaté medaily a jedno druhé miesto, všetky ocenenia sú naozaj výnimočné, pretože konkurencia bola veľká. A tak učiteľka tanca Monika Ondrášiková bola mimoriadne spokojná, jedna z choreografii pokorila 80-bodovú hranicu.

Veľkú radosť z majstrovského titulu mali i Plejády, ktoré zabodovali s tancom V modrej oblohe. Uprostred je Monika Ondrášiková, učiteľka ZUŠ Piešťany.

Najstarší tanečníci zo súboru Bella obišli s dvomi zemiakovými umiestneniami. Boli veru aj sklamaní, ale čo sa dá robiť, treba opäť zabojovať nabudúce. Súťaž pokračovala na druhý deň, keď malé dievčatká z Belly získali zlatú medailu, tú na slávnostnom ceremoniáli odovzdali aj starším a mladším tanečníčkam z Belly, a maličkí folkloristi zo Strieborničky tiež stáli na najvyššom stupni. Juniori boli strieborní a dospelí získali zlato.

Najstaršie dievčatá zo súboru Austedis zatancovali Rolling in the Deep a stali sa majsterkami Európy.

Ako uviedla Kuběnová, účasť detí bola spojená aj s finančnými nákladmi a zložitou organizáciou. Keďže podujatie trvalo štyri dni, niektorí tanečníci museli v mieste súťaže prenocovať. „Chceme veľmi pekne poďakovať Tiborovi Bajaníkovi z CK FIFO Piešťany, ktorý pre žiakov zabezpečil vynikajúce ubytovanie. Ďakujeme aj vedeniu ZUŠ a OZ RZ ZUŠ za finančnú podporu pri zabezpečení dopravy a úhrade štartovných poplatkov, ktoré sa vyšplhali na niekoľkotisíc eur. Ešte raz veľká vďaka všetkým a, samozrejme, i zúčastneným žiakom – súťažiacim za našu školu a mesto Piešťany,“ dodala učiteľka tanca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda