Srdečné „ciao“ pre žiakov z Talianska

  • Mladí dnes
  • 8. júla 2023, 22:30

Ak ste v závere júna v uliciach Piešťan započuli skupinu mladých ľudí pospevovať si melodické talianske piesne, nečudo. Skupina ôsmich žiakov a dvoch učiteľov z Istituto Tecnico Aeronautico Arturo Ferrarin Catania zo Sicílie zapojená do projektu Erasmus+, sa totiž zúčastňovala vyučovania na piešťanskom gymnáziu. Talianski študenti zlepšovali komunikačné schopnosti v anglickom jazyku, ale taktiež zdokonaľovali svoje zručnosti na hodinách programovania, fyziky či bilingválneho dejepisu.

Žiaci I. A triedy piešťanského gymnázia spoločne s talianskymi študentmi absolvovali prehliadku Balneologického múzea. (Autor: archív gymnázia)

Žiaci triedy I. A pod vedením triednej učiteľky Alice Klapicovej si pre talianskych rovesníkov pripravili prezentácie v anglickom jazyku o histórii Piešťan a piešťanských kúpeľov, o možnostiach športového vyžitia v okolí, a previedli ich aj priestormi školy a ulicami mesta. Spoločne absolvovali prehliadku Balneologického múzea Imricha Wintera a na hodinách telesnej výchovy si zmerali svoje sily vo futbale a basketbale. Žiaci bilingválnej II. B s triednou učiteľkou Evou Corticelli si pre nich pripravili konverzačné aktivity, vzorovú hodinu gramatiky, tvorivé skupinové hry a spoločne si zaspievali populárne slovenské, talianske a anglické hity formou karaoke.

V rámci nabitého programu budúci piloti a letoví dispečeri absolvovali prehliadku letiska, ktorým ich previedol riaditeľ Bohumil Klečák. V rámci výletov do okolia mladých Talianov najviac oslovil výlet na hrad Tematín, sokoliarska šou na Trenčianskom hrade i historické centrum Bratislavy. Keďže Erasmus+ je aj o spoznávaní nových chutí a vôní, samozrejmosťou bola ochutnávka kofoly, piešťanských oblátok i pizze hawaii. Jemnou výzvou bolo pre Talianov ochutnanie slížov s tvarohom, ale aj to zvládli na výbornú. 

Keďže projekty Erasmus+ sú zamerané na mobilitu partnerských škôl a riaditeľ gymnázia Radim Urban je takýmto projektom naklonený, dúfajme, že už o rok sa slovenskí študenti vyberú na Sicíliu spoznávať tamojší systém vzdelávania, jej prírodné krásy a kultúrne možnosti.

Allora, arrivederci in Italia!

Alica Klapicová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina