Maturovali v roku 1960, dnes sú osemdesiatroční

Júnové soboty v Piešťanoch sú roky časom pomaturitných stretávok tried z rôznych škôl. Sobota 24. júna bola na ne mimoriadne bohatá. Týždne predtým bolo takmer nemožné rezervovať si vhodnú reštauráciu na posedenie, no trieda, ktorá je srdcovkou zakladateľa Piešťanského týždňa, Juraja Staška, napriek počiatočným problémom stretnutie zrealizovala.

Aj na tohtoročnej stretávke si dali bývalí gymnazisti zraz pred školou. (Autor: vd)

„Priznám sa, naša bývalá XI. C, ktorá maturovala na gymnáziu v roku 1960, mala s priestormi na spoločenské posedenie veľké problémy. Nakoniec sa nám podarilo uskutočniť, pričom pohostinnosť nám poskytla Zuckmann villa,“ uviedol Juraj Staško.

Stretávka „na Jána“ nemala chybu. Spolužiaci i spolužiačky sa zišli pred svojou alma mater – čiže pred piešťanským gymnáziom na pravé poludnie. Stiskov, bozkov, plnú veľkú dózu vynikajúcich štrúdlí a prekvapení v „zapečatenej“ obálke nebolo konca-kraja. Vzácne chvíle si užilo trinásť „dievčat a chlapcov“, ktorí sa na Námestie SNP dostavili po svojich, ale aj na bicykli či taxíkom.

Tam pri vítaní a bozkoch na líce či galantne na „dámske rúčky“ sme v priamom prenose pochopili, na čo slúžia invalidné „chodítka“. No predsa ako stolčeky na fľašu slivovice a tácňu so štamperlíkmi. „Túto fľašu pijeme už desať rokov a nie a nie ju dopiť do dna,“ smiali sa bývalí gymnazisti.

Z tridsiatich maturujúcich sa ich síce zišlo len trinásť, pričom dôvodom bol vraj vek, no v žiadnom prípade ich chuť a radosť do života.  Ako uviedol Staško, „osemdesiat rokov sa už nedožilo desať našich spolužiakov a siedmi z našej triedy nemohli pre zdravotné problémy na stretávku prísť. Napriek tomu skalná trinástka vytrvalcov si spomenula na všetkých, aj na svojho triedneho profesora Michala Ščasného.“

Do tejto triedy chodili také známe osobnosti ako herec Juraj Slezáček, karikaturista a grafik Dušan Junek a viacero lekárov či inžinierov. Trieda však bola najbohatšia na pedagógov, dve gymnazistky boli kedysi riaditeľkami školy a jeden spolužiak vykonával funkciu riaditeľa.

Po piatich hodinách v Zuckmann ville sa šťastná trinástka rozlúčila s pevným rozhodnutím stretnúť sa o rok znovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda