Tanečníci z Brna predviedli pútavé choreografie i hru so svetlom

Jedným z posledných predstavení 68. music festivalu Piešťany bolo tanečné vystúpenie juniorského súboru Balet NdB 2. V pondelok 26. júna o 19.00 h zavítali do Domu umenia pod vedením baletnej majsterky Markéty Pimek Habalovej a bývalého sólistu Uladzimíra Ivanoua a predstavili sa v troch unikátnych choreografiách.

Výnimočný projekt brnianskeho baletu po prvý raz zavítal i do Piešťan. Foto: am

V úvodnej časti Uroboros tancom zobrazili večný súboj dobra so zlom. Dynamické tanečné prevedenie sprevádzala nevšedná fúzia elektronickej hudby a tradičnej hudby Ďalekého východu. Baletná majsterka Markéta Pimek Habalová sa v choreografii Vodník inšpirovala tragickým príbehom rovnomennej balady z básnickej zbierky spisovateľa Karla Jaromíra Erbena – Kytice, ktorú zhudobnil najhranejší český skladateľ Antonín Dvořák. K príležitosti vzniku baletu NdB 2 doplnil dvojicu choreografií umelecký šéf Mário Radačovský s choreografiou Na krásnom modrom… v sprievode hudby Johanna Straussa ml. Všetky tanečné diela boli podčiarknuté hrou svetla a tieňa, čím dodávali predvedenému tancu hĺbku a emóciu.

V súčasnosti v súbore pôsobí 12 tanečníkov z Českej republiky, Kanady, Maďarska, Španielska, Švajčiarska a Anglicka. Tanečníci sú súčasťou najvýznamnejších, nielen klasických titulov z repertoáru Baletu NdB, ale budú účinkovať aj v ďalších projektoch. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián