Tanečníci z Piešťan majstrami Európy

V maďarskom meste Siófok sa v uplynulom týždni uskutočnili Majstrovstvá Európy vo výrazových tancoch. Svoje zastúpenie tam mali aj Piešťany, pričom deti zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Zavretom kúte bodovali hneď s niekoľkými choreografiami.

Tanečníci zo SZUŠ si z maďarského Siófoku odniesli skvelé hodnotenia. (Autor: archív Lucie Danišovej)

Majstrovstvá Európy sa konali od 22. do 25. júna, do Siófoku cestovalo zo súkromnej „zušky“ 84 tanečníkov s pedagógmi, niektorými rodičmi a priateľmi. Prvý autobus odchádzal z Piešťan o štvrtej hodine ráno, keďže mladé tanečné nádeje súťažili už dopoludnia. „Začínali naše najmenšie súťažiace, ktoré mali sóla a obe vyhrali prvé miesta vo svojich kategóriách,“ prezradila učiteľka Lucia Danišová. Úspechy pritom žali aj v ďalších dňoch, keďže dovedna získali sedem prvých miest, dve druhé, jedno siedme, jedno deviate a jedno dvanáste miesto.

Súťažilo sa v mnohých kategóriách, pričom jednou z nich bola tzv. kreatívna výzva. Tanečné skupiny dostali tri verzie jednej skladby, na niektorú z nich mohli vytvoriť choreografiu, pritom mali využiť viaceré tanečné štýly. Išlo tak o najlepšiu choreografiu na danú skladbu. „Veľmi nás potešil porotca, ktorý kreatívnu výzvu vymyslel. Prišiel za nami a povedal, že sa mu choreograficky najviac páčilo naše vystúpenie. Takéto slová niekedy potešia viac ako zisk prvého či druhého miesta,“ povedala lektorka s tým, že zvíťazili talenty z Rakúska.

Niektoré choreografie sa vydarili viac, iné menej. Tanečníkov však vpred posúvajú nielen úspechy, ale i neúspechy. „Bohužiaľ, taký je život. Boli aj choreografie, ktoré skončili na nižších priečkach. Konkurencia však bola vysoká, takže sme sa veľmi tešili i z toho, že naše dospeláčky vyhrali prvé miesta,“ doplnila Danišová a dodala, že si to všetci veľmi užili, skvele pritom reprezentovali aj mladší a starší žiaci.

„Všetci hovoria, že sme iní. Máme deti, ktoré poslúchajú, vedia sa správať, ale najmä majú lásku, pokoru a vzájomnú empatiu – k tomu ich vedieme. Držíme spolu,“ prezradila lektorka s tým, že si vážia to najcennejšie – čas strávený spolu. „Veľmi by som sa chcela poďakovať kolegyniam a pani Monike Martiškovej, ktorá nám pomáhala vybaviť pobyt a taktiež prekladala. Ďakujeme Lukášovi Hanzlíkovi, ktorý pomohol s technickými vecami. Rovnako ďakujem všetkým rodičom,“ dodala Lucia Danišová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda