Piešťanské Tancovadlo najlepším detským súborom na Slovensku

Piešťanský Detský folklórny súbor Tancovadlo si podmanil celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku detských folklórnych súborov s názvom Eniki beniki. Folkloristi získali titul Laureát a zvíťazili spomedzi všetkých, takmer 150 prihlásených detských súborov.

Detský folklórny súbor Tancovadlo z Piešťan žal jeden úspech za druhým. (Autor: am)

Celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských folklórnych súborov sa koná každé dva roky. Počiatky tejto súťaže sú v Celoslovenskej prehliadke detských folklórnych súborov (1954), neskôr v celoslovenských prehliadkach detských tanečných kolektívov (1965, 1967). Prvý slovenský festival detských folklórnych skupín sa uskutočnil v roku 1969 a od roku 1971 sa konal každé dva roky. Koncom 90. rokov 20. storočia sa súťaž začala konať pri detskom folklórnom festivale Pod likavským hradom a niesla totožný názov. Od roku 2019 sa realizuje samostatne – pod názvom Eniki beniki.

V súťaži sa predstavujú detské folklórne súbory prezentujúce tradičné hudobné, tanečné, hravé, obradové i zvykoslovné prejavy z rôznych lokalít Slovenska. Poslaním súťaže je podporovať rozvoj detských súborov, zvyšovať ich umeleckú úroveň, popularizovať výchovu ľudovým umením, poukazovať na jej význam v komplexnej výchove a najmä viesť deti k poznávaniu tradičnej ľudovej kultúry Slovenska a oblastí historicky obývaných Slovákmi. Každý súbor pritom môže vystúpiť len s jedným číslom.

V aktuálnom ročníku sa podaril excelentný úspech DFS Tancovadlo. „V tomto ročníku sme sa do súťaže zapojili s choreografiou Pod oblačkom a s ňou sa nám podarilo získať titul Laureát. Predchádzajúce dva ročníky sme boli prihlásení s inými choreografiami a tie boli obe ocenené zlatým pásmom a špeciálnymi cenami,“ prezradil Alfréd Lincke, umelecký vedúci súboru.

Umiestniť sa pritom môžu v zlatom, striebornom a bronzovom pásme, prípadne mimo nich. Účastníci súťaže sa najskôr musia prebojovať cez regionálne kolá, neskôr cez krajské súťaže, až sa napokon tí najlepší stretnú v celoštátnom kole. Na súťaži sa pritom môžu zúčastniť všetky detské folklórne súbory, ktoré vyvíjajú svoju umeleckú činnosť na území Slovenskej republiky.

Choreografia Pod oblačkom podľa slov umeleckého vedúceho spracováva hudobno-tanečné tradície z obce Zámutov na Zemplíne: „Ukazuje dva svety, jeden svet existuje pod oknom (oblačkom) budovy, v ktorej prebieha zábava, tam sa nachádzajú menšie deti, ktoré ešte na zábavy nesmeli chodiť a odkukávajú. Druhý svet je vo vnútri, kde prebieha zábava.“ Na súťaži pritom tancovali dve skupiny – najstaršia a druhá najstaršia. „Tento rok bola úroveň extrémne vysoká. Z celkovo 147 prihlásených súborov postúpilo do finále iba deväť a všetky boli naozaj vynikajúce. Jednoducho to bola deviatka najlepších z celého Slovenska,“ doplnil Lincke a svojich zverencov pochválil: „Musím povedať, že to bol jeden z ich najlepších tohtoročných výkonov, aké predviedli. Boli sme na nich všetci neskutočne pyšní.“

Po tomto úspechu sa Tancovadlo predviedlo aj na domácej pôde – v Dome umenia Piešťany – s programom Pieseň o Roztancovadle. „Program vznikol pomerne namáhavo, keďže sme sa tento rok venovali prioritne súťažiam. Okrem Eniki beniki sa naši tanečníci Šimon Goda, Nelly Samková, Andrej Ďurajka a Lujza Mydlová zúčastnili aj súťaže sólistov tanečníkov Šaffova ostroha. Tu sa tiež umiestnili medzi štyrmi najlepšími. Napriek tomu sa nám podarilo pomerne úspešne odpremiérovať našu rozprávku. Som veľmi rád, lebo už dávnejšie som túžil spraviť ucelený program, rozprávku pre deti. To sa nám nakoniec po rokoch tvrdej práce (deti to určite potvrdia) podarilo. Verím, že bude mať veľa repríz,“ prezradil umelecký šéf.

Tanečné predstavenie prerozprávalo príbeh o Roztancovadle – magickej bytosti, ktorá vyvoláva u ľudí chuť do tanca. Roztancovadlo prichádza do krajiny, v ktorej vládne absolútna lenivosť, čiže ľudia iba vylihujú na zemi. Je preň neľahká úloha roztancovať takýchto záhaľčivých povaľačov. Potom putuje do krajiny, v ktorej majú ľudia totálnu nechuť. Jej obyvatelia síce nelenia, dokonca aj tancujú, ale s takou nechuťou, že sa na to nedá ani pozerať. Roztancovadlo vráti ľuďom radosť z tanca a tiež si s nimi nadšene zatancuje. Napokon sa dostane do Krajiny malých nezhôd. Ľudia v nej ani nie sú leniví a tancujú s chuťou, ale spolu im to veľmi neladí. Ukáže sa, že vyriešiť malé nezhody môže byť veľký problém.

Tancovadlo ešte čaká vrchol sezóny. „Nedávno sme účinkovali aj na jednom z mojich najobľúbenejších podujatí, na Medzinárodnom folklórnom festivale v Myjave, zúčastnili sme sa aj na festivale v Krakovanoch a potom príde vrchol sezóny, účinkovanie v sobotňajšom programe vo Východnej aj s nositeľmi ľudových tradícií, manželmi Višňovskými zo Zámutova. To je vlastne odmena za zisk ceny Laureát. Až potom si na chvíľu vydýchneme,“ dodal Alfréd Lincke.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda