Kaštieľ Sokolovce: Upravený park slávnostne otvorili

Park, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou sokolovského kaštieľa, v sobotu 24. júna zaplnili domáci i návštevníci z okolia. Obec totiž tento priestor slávnostne otvárala, preto nechýbal hudobný program, atrakcie pre deti či symbolické strihanie pásky.

V úvode sobotného podujatia slávnostne prestrihli pásku. (Autor: am)

Návštevníci parku si mohli vychutnať koncert skupiny Slniečko, taktiež bolo pripravené interaktívne predstavenie z obdobia renesancie, La Cutrettola či koncert relaxačnej hudby v podaní umelca menom Javor Divotvor. Nechýbali však ani nafukovacie hrady, maľovanie na tvár, jazda na poníkoch, občerstvenie i predajné stánky.

Sokolovský kaštieľ obec odkúpila koncom minulého roka v zúboženom stave. Spolu s dobrovoľníkmi sa okamžite pustili do čistenia areálu. „Bola to absolútna ruina, katastrofa. Som však rád, že vďaka brigáde občanov sme dokázali veľa urobiť, zmobilizovali sa poslanci, súkromní podnikatelia. Tí nám dali k dispozícii stroje, a tak sme park dokázali dostať do stavu, keď v ňom môžeme privítať 400-500 ľudí a žije to tu,“ povedal starosta obce Marián Dóczy.

Park je nepretržite otvorený, môžete sa doň prísť poprechádzať kedykoľvek. Mal by sa stať aj miestom, v ktorom sa budú konať podujatia. „Boli by sme radi, keby to tu žilo. Je to miesto pre ľudí, bezpečná zóna,“ doplnil starosta a prezradil, že spolu s krajinným architektom pripravuje projekty, ktorými reagujú na výzvy a snažia sa získať financie na záchranu parku.

Čo sa týka samotného objektu kaštieľa, ten sa obec snaží jednoznačne obnoviť. „Spravili sme statický posudok, digitálne zameranie celého kaštieľa. Je potrebné spraviť archeologický prieskum. Sú to všetko veci, ktoré musíme urobiť, aby sme získali stavebné povolenie. Chceli by sme to mať do septembra hotové, aby sme stihli do decembra zareagovať na jednu veľkú výzvu z ministerstva kultúry,“ priblížil Dóczy.

Barokovo-klasicistický kaštieľ bol vystavaný začiatkom 18. storočia. K tomuto kaštieľu bola v druhej polovici 18. storočia vybudovaná veža s cimburím, ktorá slúžila ako hvezdáreň. V kaštieli sa vystriedali viaceré šľachtické rody: Nyáriovci od 17. storočia, Škrabalovci, v 18. storočí Amadeovci, Windischgrätzovci, Degenfeld – Schonbur, Hirschwerk, David Horn, Bernát Blum a Gyulayovci, ktorí boli poslednými majiteľmi kaštieľa. Do areálu kaštieľa patrí i park s rybníkom, ktorý zušľachtil David Horn. V parku sa nachádzajú vzácne dreviny, ktoré sú chránené.

Budova kaštieľa neskôr slúžila psychiatrickej liečebni. V roku 2009 Fakultná nemocnica Trnava predala kaštieľ spoločnosti DIY Slovakia. Dovtedy v ňom bolo umiestnených sedemdesiat pacientov a približne toľko tam pracovalo zamestnancov. Firma DIY Slovakia mala určitý podnikateľský zámer, ktorý však stroskotal. Od tohto okamihu kaštieľ začal chátrať. Do stavby sa zahryzla príroda, zlodeji pokradli, čo sa dalo, zmizla aj medená strešná krytina. Celý areál je štátom chránená pamiatka. Obec ho odkúpila za 200-tisíc eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana