Piešťanské rehabilitačné centrum Adeli zachránil jeho niekdajší riaditeľ Sikora

Piešťanské rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, ktoré začiatkom jari padlo do konkurzu, je zachránené. Ako uvádza internetový portál Denník E, podnik, ktorý za 20 rokov prevádzky liečil 18-tisíc neurologických pacientov zo skoro 70 krajín sveta, prebral nový investor – Rakúšan Stephan Sikora, ktorý žije v Piešťanoch už 17 rokov. Adeli tak naďalej poskytuje rehabilitácie s celkovo 170 medicínskymi i obslužnými pracovníkmi.

Nový investor Adeli - Rakúšan Stephan Sikora - žije v Piešťanoch už 17 rokov. (Autor: at.linkedin.com)

Centrum zbankrotovalo potom, čo ho pôvodný majoritný vlastník, Emirates Hospitals Group z Dubaja, už nechcel držať pri živote. Ako píše Denník E, Rakúšan prevzal aj prevádzku a všetkých zamestnancov firmy Adeli Center, ktorá zabezpečuje ubytovacie a stravovacie služby. Po prevzatí rehabilitačného zariadenia vložil Stephan Sikora do chodu Adeli štartovaciu investíciu vo výške 100-tisíc eur.

Sikora patril viacero rokov medzi manažérov Adeli a v rokoch 2009 až 2017 bol jeho riaditeľom. Predtým od roku 2004 pracoval ako šéf marketingu v piešťanských kúpeľoch. „K centru nemám iba profesionálny vzťah, ale je pre mňa aj srdcovou záležitosťou. Z centra a Piešťan poznám za tie dlhé roky, čo tam žijem, množstvo ľudí a v priebehu rokov 2014 a 2015 sa tam z pohybových problémov úspešne vyliečila aj moja predčasne narodená dcéra. Kvalitu služieb centra Adeli som spoznal nielen ako manažér, ale aj ako otec, a o to je môj vzťah k nemu silnejší,“ povedal Sikora pre Denník E dôvody prevzatia centra.

Stephan Sikora bude aj naďalej využívať obchodný názov zariadenia Adeli Medical Center. Od konkurzných správcov odkúpil aj značku. Dlhy centra vytvorené predchádzajúcim majiteľom voči zamestnancom a dodávateľom Sikora na seba nepreberá, uistil však zamestnancov i dodávateľov, že centrum už nebude kopiť ďalšie dlhy.

Dlhy Adeli Medical Center a Adeli Center na sociálnych a zdravotných odvodoch činia až 1,6 milióna eur, na daniach obe dlžia ďalších skoro 400-tisíc eur. Tieto dlhy si štát bude vedieť vykryť iba z konkurzu.

Ako uvádza Denník E, Sikora chce centrum vrátiť aj do ziskov, ktoré dosahovalo v predcovidovom období. Adeli v roku 2015 zarobilo viac než milión eur. Za dva covidové roky 2020 a 2021 obe firmy – Adeli Medical Center aj Adeli Center – prerobili dohromady skoro 1,8 milióna eur.

Adeli a Piešťany

Adeli sa rozbehlo v Piešťanoch v roku 2004. Zariadenie založila skupina rakúskych a slovenských lekárov a manažérov, ktorá pôvodne plánovala pomáhať s rehabilitáciou zhruba 50 solventným pacientom ročne. Prvá ambulancia Adeli sa nachádzala v hoteli Atóm, rozprestierala sa na ploche len 60 metrov štvorcových a mala štyroch spolupracovníkov.

Medicínske zariadenie však vďaka postupnému získavaniu zahraničných pacientov rýchlo rástlo. Klientela bola spočiatku najmä z Talianska a z arabských štátov, neskôr pribúdali aj iné národnosti. Najväčší skok centrum zaznamenalo v roku 2008, keď prevzalo a zrekonštruovalo časť veľkého piešťanského hotela Sorea. K starostlivosti o dospelých neskôr pridalo aj starostlivosť o deti.

Zdroj: Denník E

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof