Poznáte zelené hnojenie?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 27. júna 2023, 15:18

K vysádzaniu v záhradách nemožno pristupovať len jediným, zaužívaným spôsobom. Na jednej strane sa menia klimatické podmienky a na druhej ani obsah živín v pôde nie je nekonečný. Vysádzame, ale v princípe z pôdy ťažíme živiny a vodu. Po istom čase a najmä pri opakovanom vysádzaní tej istej plodiny na rovnakých úsekoch potrebuje pôda zregenerovať. Ako jedno z účinných moderných riešení sa ponúka zelené hnojenie. Čo je za tým?

Základný princíp zeleného hnojenia

Zelené už samo napovedá, že ide o produkciu organickej hmoty, ktorá ďalej podnecuje k tvorbe živín v pôde. Ide o prirodzený spôsob, pre pôdu teda nehrozí žiadne zaťažovanie, ale odľahčenie. Vyplýva to z vysádzania kultúrnych rastlín na zelené hnojenie, ktoré v pôde zanechávajú významné stopy. Pozitívne tak hodnotíme detoxikáciu unavenej a dlhoročne vyťaženej pôdy, viazanie nevyhnutných minerálov a globálne základný životný cyklus rastlín, vďaka ktorým v pôde účinkujú mikroorganizmy.

Ako postupovať pri zelenom hnojení?

Cieľom zeleného hnojenia je vytvoriť súvislý zelený porast ako účinnú ochranu pre obsah a kvalitu pôdy. Vysievame podľa rozlohy záhrady, podľa sezóny a plánovaného vysádzania konkrétnych plodín. Vždy však ide o prázdnu plochu bez výsadby alebo už po zbere, keď pôdu rozrušíme tak, aby bola pripravená prijať novú zeleň. Tej sa má na vysadenom mieste dariť, preto podľa potreby vykonáme orbu alebo pomocou bežného náradia do záhrady zapracujeme na povrchu pôdy. Osivo potom vysejeme a utlačíme do pôdy, ale pozor, aby sme ho nepoškodili.

V ďalšom kroku nerobíme nič. Aj to je jednou z výhod zeleného hnojenia, no treba to upresniť. Zdravému zelenému hnojeniu by mali vystačiť prirodzené zrážky, len výnimočne zavlažujeme. Viac sa sústredíme na to, keď začne osivo na zelené hnojenie zarastať. Postupne na začiatku kvitnutia rastliny skosíme a zapracujeme do pôdy. To je zlomový moment, keď sa prejavujú najväčšie výhody zeleného hnojenia. Podporuje sa ozdravenie pôdy, prekyprenie, tvorba humusu a zvýšená ochrana pred škodcami a zaburinením. Pôda regeneruje.

Aké osivá na zelené hnojenie odporúčame?   

Postupom od všeobecného ku konkrétnemu môžeme medzi zeleným hnojením vyčleňovať všestranné zmesi. Zameriavajú sa na prirodzenú obnovu zložiek v pôde tak, aby bola zelená hmota lákavá pre pôdne mikroorganizmy. Živiny v pôde majú byť ľahko udržateľné, odolné voči podnebným zmenám či občasnému prekysleniu. Zamedzuje sa odparovaniu vody, keďže spolu s ňou odchádzajú aj mnohé cenné látky. Zmesi fungujú aj ako prirodzená prekážka pre tvorbu burín.

Konkrétne zmesi zeleného hnojenia a ich funkcie:

Fumigačná zmes – viaže dusík a organické látky tak, aby výsledkom bolo zakorenenie.

Horčica a repka – slúžia na vytvorenie zdarného obsahu humusu v pôde.

Repka ozimná – ide o zelené hnojenie na ochranu pred vetrom, vodnou eróziou a na potláčanie burín aj pri neskorších výsevoch.

Ďatelina lúčna – viaže vzdušný kyslík, obohacuje pôdu o bielkoviny a ďalšie minerály pre dlhodobý ozdravný efekt.

Landsberská zmes – prekoreňuje a podnecuje k odolnejšej štruktúre pôdy.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián