Štyri dobré rady k príprave na letnú dovolenku

  • Inzercia
  • 26. júna 2023, 22:31

Obdobie letných dovoleniek sa nám pomaly, ale isto rozbieha a každý už netrpezlivo čaká na tú svoju. Pred samotnou dovolenkou je však potrebná aj príprava. A nemyslíme tým len balenie oblečenia.

Zdroj obrázka: Autor: Studio Romantic / Stock.adobe.com

Stanovte si rozpočet a precvičte si znalosť cudzieho jazyka

K prípravám na dovolenku by malo patriť aj vyhradenie si (aspoň orientačného) rozpočtu. Samozrejme, najväčšie rozdiely robí výber destinácie, či ubytovania, ale aj keby sa zameriame na jednu konkrétnu destináciu, dá sa dovolenka „prežiť“ s diametrálne odlišnými nákladmi.

Stanovte si preto približné sumy, ktoré vám nebude vadiť minúť, napríklad na stravovanie za deň, či na nákup suvenírov (realisticky, vzhľadom na ceny v danej destinácií). Ak sa ich budete držať, budete počas dovolenky v oveľa väčšej pohode, keďže nebudete rozmýšľať nad tým, či náhodou nemíňate príliš.

Obzvlášť, ak cestujete na vlastnú päsť, je dobré si pred cestou precvičiť znalosť cudzieho jazyka. Či už jazyka danej krajiny, alebo „univerzálnej“ angličtiny. Iste, nepôjdete ešte pred dovolenkou na niektorý z obľúbených jazykových pobytov Malta (takýto pobyt môže byť dovolenkou sám o sebe), ale zopakovať si aspoň základné frázy, ktoré môžete potrebovať, nie je nikdy zlý nápad.

Skontrolujte si platnosť potrebných dokladov a aj stav vášho auta, či limity pre let

Nezabudnite si v dostatočnom predstihu skontrolovať platnosť potrebných dokladov, aby ste mali dostatok času na prípadné vybavenie nových. Ak nemáte, tak si rozhodne zaplaťte aj cestovné poistenie. Nikdy neviete, kedy ho môžete potrebovať.

Samozrejme, sú aj súčasti príprav na dovolenku, ktoré sú závislé od spôsobu prepravy na ňu. Ak budete cestovať autom, hlavná je jeho dôkladná kontrola, prípadne kúpa rôznych doplnkov, ktoré sa vám môžu počas dovolenky hodiť. Čo takto gumené rohože do auta? Predsa len, aj interiér vášho vozidla dostane počas dovolenky zabrať. Naopak, ak cestujete lietadlom, dôležitým „špecifikom“ je mať naštudované váhové limity pre batožinu, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam na letisku.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof