Tip na výlet: V Slovenskom raji vznikla Cesta bojovníka v čarovnom lese

  • Tip na výlet
  • 25. júna 2023, 22:30

V Slovenskom raji pribudla zážitková cesta a zároveň prírodný kondičný chodník s názvom Cesta bojovníka v čarovnom lese. Vznikla na žltej turistickej trase, ktorá kopíruje Prielom Hornádu zhora. Priblíži tiež históriu Zelenej hory, ktorá sa tiahne od doby kamennej a na ktorej stoja zvyšky stredovekého Marcelovho hradu.

Zelená hora je kopec medzi Prielomom Hornádu a vyhliadkou Ihrík. (Autor: FB VERBUM BONUM/terrainkognita.sk)

Podľa Ladislava Novotného, predsedu občianskeho združenia Zelená hora, bolo zámerom projektu oživiť slávu lokality a priblížiť jej dedičstvo. Ako ďalej povedal pre agentúru SITA, zároveň sa takýmto spôsobom podarilo prepojiť Zelenú horu s areálom Včely raja. Hradisko otvorili pre verejnosť 19. júna.

Zelená hora je kopec medzi Prielomom Hornádu a vyhliadkou Ihrík. Za zlatý vek tejto lokality označil Novotný dobu železnú. Samotný Marcelov hrad z 13. storočia, ktorý nebol nikdy dostavaný, no bol obývateľný, bol postavený na zvyškoch keltského osídlenia. „Na jeho zvyškoch bol zase postavený bratrícky tábor,“ uviedol predseda združenia. Aj napriek významnej histórii sa však už Zelená hora začala časom podľa jeho slov podobať na džungľu. V rámci projektu ju tak vyčistili od náletových drevín a zrevitalizovali 70 metrov chodníka.

Občianske združenie tiež na Zelenej hore vybudovalo turistický prístrešok v podobe dreveného zrubu. Súčasťou trasy je aj interaktívna tabuľa, informačné edukačné tabule a land-artové objekty, teda diela či umelecké prvky z prírodných materiálov. „Nachádzame sa v treťom pásme ochrany, susedíme s piatym stupňom ochrany, preto sme veľmi citlivo zvažovali použitie jednotlivých materiálov a prvkov. Dávali sme tam objekty, ktoré nebudú kričať či pôsobiť nevkusne,“ dodal Novotný. Cestou hore tiež osadili prvky určené na podporu fyzickej aktivity. Samotné tabule približujú históriu Zelenej hory ako hradiska od praveku až po neskorý stredovek či archeologické nálezy. Maľovaná ilustrácia predstavuje príbehy, ktoré sa viažu k minulosti lokality.

Projekt realizovalo združenie z dotácie Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Inkognita vo výške 40-tisíc eur a z dotácie obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves), ktorá má v správe päť roklín Slovenského raja, niekoľko kilometrov turistických chodníkov i cyklochodníkov. Lokalita a chodník budú pre verejnosť prístupné bezplatne.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika