V Rakoviciach najlepší mladí záhradkári Slovenska

Do Spojenej školy Rakovice viedli v stredu 14. júna kroky najšikovnejších žiakov základných škôl z celého Slovenska. Víťazi okresných kôl súťaže Mladý záhradkár sa tak stretli v konkurencii 29 súperov zo šiestich okresov. Sprevádzali ich učitelia či rodičia

Zľava: Nina Dobrovodská a Nela Palková z Mojmíroviec, Kornel Minárik zo Sekúl (Autor: autor/SZS)

Kým žiaci v dvoch vekových kategóriách súťažili v pomerne náročných vedomostných testoch a pri poznávaní rastlín, učitelia mali možnosť vyrobiť si pod vedením skúsenej majsterky odborného výcviku kytičku viazanú do „kornúta“ a zoznámili sa s aktivitami školy i jej odbormi. Kytičku si vyrobili aj školáci.

„Súťažiaci úspešne zvládli teoretický test pozostávajúci z tridsiatich piatich otázok a praktické poznávanie dvadsiatich vzoriek rastlín. Teoretické otázky zostavili organizátori z publikácie s názvom Lexikon pre mladých záhradkárov. Rastlinný materiál tvorili osivá a rastliny bežne sa vyskytujúce v záhrade či v prírode. Na všetky súťažné kolá mali žiaci vopred k dispozícii zoznam sto rastlín, na praktické poznávanie bolo z tohto zoznamu vybraných dvadsať druhov. Súťažiaci museli určiť druh rastliny, povinne uviesť slovenský názov,“ zhodnotil súťaž jej garant Slovenský zväz záhradkárov. V prípade rovnosti bodov hodnotiaca komisia zohľadnila pri celkovom umiestnení uvedenie celého latinského názvu v poznávaní rastlín.

Do školy sme vstúpili v čase, keď žiaci absolvovali „poznávačku“. Do skúšobnej miestnosti, kde boli na stoloch rozostavené rôzne rastliny, ktoré mali určovať, vchádzali po trojiciach. Pedagogička im vysvetlila princíp určovania a žiaci postupne zapisovali druhy a názvy rastlín. Pred miestnosťou sme oslovili jedného zo súťažiacich, už podobne ako jeho kamaráti mal za sebou absolvovanie vedomostného testu. „Vedomostný test bol pomerne ťažký. Asi polovicu otázok som vedel a na druhú som sa snažil správne odpovede nejako vydedukovať,“ uviedol školák zo susedného okresu.

Pre súťažiacich aj sprievodné osoby Spojená škola Rakovice pripravila nielen materiálne, ale aj odborné zázemie. Žiaci sa mali možnosť zoznámiť i s jej priestormi. Mimochodom, aktuálne je v rekonštrukcii parkový priestor v okolí hlavnej budovy – bývalého kaštieľa. A v škole sa tiež budujú nové skleníky.

Pre úplnosť uvádzame, že 11. celoslovenské kolo súťaže Mladý záhradkár v kategórii žiakov vo veku od 10 do 12 rokov vyhral Kornel Minárik zo Základnej školy Sekule a v kategórii 13-15 rokov zvíťazila jeho staršia „kolegyňa“ zo Sekúl, Adela Včelková. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia