Do súťaže na poskytovateľa mestskej autobusovej dopravy v Piešťanoch sa nikto neprihlásil

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júna 2023, 22:30

Mesto Piešťany zrušilo verejnú súťaž na nového poskytovateľa služieb mestskej autobusovej dopravy (MAD), ktorý by mal MAD zabezpečovať od januára 2024 na ďalších desať rokov – uvádza to internetový portál imhd.sk. Do súťaže o zákazku v hodnote takmer 12,7 milióna eur sa totiž v stanovenej lehote neprihlásil žiadny uchádzač. Na predkladanie ponúk bol pôvodne stanovený mesačný termín, ktorý bol v priebehu súťaže aj na základe žiadosti záujemcu predĺžený o ďalšie tri týždne.

Nové trasovanie liniek chce mesto spustiť od roku 2024. (Autor: MsÚ Piesťany)

MAD v Piešťanoch v súčasnosti zabezpečuje dopravca Arriva Trnava, ktorému na konci tohto roka vyprší dvojročný kontrakt s mestom. Mesto preto začalo obstarávať poskytovateľa služieb MAD na ďalšie obdobie od roku 2024. Nový kontrakt plánuje uzavrieť na desať rokov s možnosťou predĺženia o jeden ďalší rok, pričom objem odjazdených tarifných kilometrov sa predpokladá vo výške 732-tisíc ročne (+/- 5 %).

Vozidlový park

Mesto požaduje od nového dopravcu, aby do 12 mesiacov od účinnosti zmluvy zabezpečil úplne nový vozidlový park pozostávajúci z 11 mestských plne klimatizovaných autobusov, z ktorých najmenej štyri budú s pohonom elektrickým a zvyšné majú byť s naftovým pohonom a automatickou prevodovkou.

Všetky autobusy majú byť kategórie midi (dĺžka 8,9 – 10,8 metra), aspoň dvojdverové a čiastočne nízkopodlažné (low-entry) a s kapacitou aspoň 50 cestujúcich, z toho 20 miest na sedenie. Každé vozidlo musí umožňovať prepravu dvoch invalidných vozíkov. Nová má byť aj farebná kombinácia autobusov, mesto požaduje modro-svetlozelený náter s logom mesta Piešťany. Na vozidlách bude povolené umiestňovanie reklám, musia byť však apolitické.

Vozidlá majú mať kompletný elektronický informačný systém, optický i akustický, a tarifný systém umožňujúci aj platbu bankovou kartou. Prípadné vybavenie autobusov dnes moderným wi-fi pripojením k internetu či USB nabíjačkami nové technicko-prevádzkové štandardy nepožadujú.

Okrem základných vozidiel by mal dopravca disponovať záložnými autobusmi, ktoré môžu byť najviac 14 rokov staré, nemusia byť klimatizované a môžu mať dĺžku až do 12 metrov. Počas úvodného 12-mesačného prechodného obdobia môže dopravca používať na linkách neklimatizované, čiastočne nízkopodlažné autobusy s vekom základných vozidiel najviac 12 rokov.

Farebná kombinácia autobusov má byť po novom modro-svetlozelená s logom mesta Piešťany.

Linky a tarifa

Linkové vedenie MAD bude vychádzať z Optimalizácie mestskej autobusovej dopravy v meste Piešťany, ktorá bola dokončená v roku 2021. Okrem nových trás a označení liniek príde aj k úpravám názvov zastávok, ktoré budú aktualizované i zjednodušené.

Zastávky pre nové linky MAD pripraví mesto vo vlastnej réžii, ich označníky v požadovanom vzhľade zabezpečí dopravca. Do 12 mesiacov od účinnosti zmluvy bude dopravca povinný osadiť aj sedem elektronických informačných tabúľ v prestupných uzloch Autobusová stanica, OD Kocka, Aupark a Obvodný úrad.

Ceny cestovných lístkov by predbežne mali zostať na doterajšej úrovni.

Po predpokladanom zapojení mesta Piešťany do Integrovaného dopravného systému Bratislavského/Trnavského kraja by mal byť dopravca pripravený na zavedenie tejto zmeny.

Informačná kampaň

Súčasťou kontraktu je i spolupráca dopravcu s mestom na informačnej a vzdelávacej kampani pred spustením novej MAD s cieľom informovať obyvateľov o zmenách a prínosoch rozšírenej MAD. Kampaň by mala trvať od septembra do decembra 2023, pričom okrem kampane v médiách sú požadované aj stretnutia s občanmi mesta.

zdroj: imhd.sk

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof