Riaditeľ nemocnice M. Jaššo: Zámer rušenia detských pohotovostí je nekoncepčný a v rozpore s logikou

Ministerstvo zdravotníctva ohlásilo veľké rušenie detských pohotovostí. Sieť detských ambulantných pohotovostí sa podľa zámeru zdravotníckeho rezortu bude redukovať v troch fázach, z pôvodných 61 na 40 ku koncu roka 2024. Podľa zverejneného zoznamu by mala v budúcom roku zaniknúť i piešťanská detská pohotovosť. Riaditeľ Nemocnice A. Wintera, Miroslav Jaššo, to považuje za nekoncepčné riešenie a v logickom rozpore s už prijatou kategorizáciou nemocníc. So zrušením 21 detských pohotovostí nesúhlasí ani Asociácia nemocníc Slovenska.

Miroslav Jaššo, riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera, pred ambulanciou detskej pohotovosti (Autor: pror)

Plánované rušenie niektorých detských ambulantných pohotovostných služieb môže mať dopad na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Podľa riaditeľa piešťanskej nemocnice Miroslava Jašša to vytvorí i chaos pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti o detských pacientov: „Piešťanská nemocnica ako nemocnica II. kategórie sa stane aj so svojim urgentným príjmom a detským oddelením spádovou nemocnicou nielen pre Piešťanský okres, ale aj pre okres Nové Mesto nad Váhom a časť Myjavského okresu. Avšak pri zrušení piešťanskej detskej pohotovosti bude mať Nové Mesto nad Váhom spádovú detskú pohotovosť v Trenčíne, celý okres Myjava v Skalici a Piešťany v Trnave.“

Podľa riaditeľa tak nejde len o dostupnosť, ale aj priame zainteresovanie rodiča do rozhodovania o zdravotnom stave svojho dieťaťa, či ide podľa jeho názoru o bežné zdravotné ťažkosti a potrebná je návšteva pediatra na detskej pohotovosti vo svojej spádovej oblasti alebo o vážnejšie onemocnenie a s dieťaťom je potrebné ísť na urgentný príjem do spádovej nemocnice, pod ktorú patrí. „V našom prípade sa rodič bude rozhodovať, či má ísť na detskú pohotovosť do Trnavy alebo na urgent v Piešťanoch,“ opisuje Jaššo.

Je tu však aj možnosť, že rodič z Piešťan usúdi, že stačí pre jeho dieťa ošetrenie na pohotovosti v Trnave, ale službukonajúci pediater v ambulancii posúdi, že ide o vážnejší stav vyžadujúci hospitalizáciu a pošle ho s dieťaťom do jeho spádovej nemocnice späť do Piešťan.

„Hrozí tu i využívanie sanitiek rýchlej lekárskej pomoci na banálne detské ochorenie. Ak si rodič totiž uvedomí, že svojím autom alebo autobusom musí ísť na pohotovosť až do Trnavy, minimálne bude zvažovať, či nemá rovno zavolať záchranku a nechať sa odviezť,“ objasňuje riaditeľ nemocnice.

Miroslav Jaššo dôvody zrušenia nevidí ani v nedostatku personálu pre služby na detskej lekárskej pohotovosti v Piešťanoch. To je totiž jeden z hlavných argumentov zdravotníckeho rezortu, že pediatrov je na služby na pohotovosti málo, majú veľa služieb a z toho dôvodu sú vo svojich ambulanciách preťažení.

Piešťanská detská pohotovosť by mala podľa zámeru ministerstva zdravotníctva skončiť v júli budúceho roka.

„V súčasnosti na detskej pohotovosti v Piešťanoch slúži pätnásť lekárov. Mesačne tak na nich pripadnú zhruba dve služby. Ak sa naplno spustí do praxe kategorizácia nemocníc a staneme sa spádovou nemocnicou aj pre dva susedné okresy, počet pediatrov, ktorí sa budú deliť o službu na pohotovosti, sa zdvojnásobí a na jedného v mesiaci vyjde jedna služba,“ opísal riaditeľ.

Piešťanská detská pohotovosť ročne ošetrí 2500 pacientov. Rodičia ju využívajú najmä počas víkendov, keď nie sú otvorené pediatrické ambulancie a dieťaťu sa zdravotný stav zhorší. Detská pohotovosť má výhodu i svojho umiestnenia. Ambulancia sa nachádza na treťom poschodí budovy nemocnice hneď vedľa pediatrického oddelenia. V prípade vážnejšieho zdravotného stavu dieťaťa nemusia rodičia s deťmi vyčkávať na urgentnom príjme spolu s dospelými na prízemí nemocnice a po prvotnom vyšetrení v ambulancii môže byť dieťa, ak si to jeho zdravotný stav vyžaduje, presunuté len do vedľajších dverí na lôžkové oddelenie.

Zrušenie detskej pohotovosti sa nepozdáva ani piešťanskej radnici. „Mesto vníma plán zrušenia detskej pohotovosti negatívne. Nemocnica A. Wintera aj Mesto Piešťany spoločne adresovali list ministrovi zdravotníctva, v ktorom vyjadrujú nesúhlas s týmito plánmi,“ reagovala na náš dopyt hovorkyňa radnice Veronika Bardíková.

Asociácia nemocníc Slovenska tiež nesúhlasí s takýmto rušením detských pohotovostí a opakovane vyjadruje svoj nesúhlas s medializovanými vyjadreniami ministerstva zdravotníctva: „V tejto súvislosti dôrazne upozorňujeme, že urgentné príjmy sú určené výlučne pre dospelých a lekári v nich nemajú špecializáciu na starostlivosť o deti. Ďalším dôležitým faktom je, že lekári na detských oddeleniach nemôžu počas služby nahrádzať detskú ambulantnú pohotovostnú službu, pretože skolabuje starostlivosť o ťažkých pacientov na detských oddeleniach a ďalšie navýšenie práce už aj tak personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania, odmietanie takýchto služieb až nezáujem o prácu na oddelení.“

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa podľa zámeru ministerstva zdravotníctva má redukovať v troch fázach do konca roka 2024. K prvým zmenám by malo dôjsť v auguste 2023, keď sa má vypustiť šesť, ktoré sú už v súčasnosti bez prevádzkovateľa. V druhej fáze, v júli 2024, by sa mali zrušiť detské pohotovosti aj v Myjave, Novom Meste nad Váhom a Piešťanoch. Posledné v novembri 2024.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof