Čomu sa vyvarovať, ak chcete, aby vaši zamestnanci dodržiavali nosenie ochranných pracovných pomôcok?

  • Inzercia
  • 21. júna 2023, 22:31

Ochranné pracovné pomôcky sú dôležitou, ale často nie moc obľúbenou súčasťou práce mnohých zamestnancov v rôznych odvetviach. Prečo ich mnohí tak neradi používajú aj keď slúžia na ochranu zdravia pri práci a čo môže firma urobiť, aby sa to zmenilo?

Zdroj obrázka: Autor: Rawf8 / Stock.adobe.com

Choďte príkladom a tiež počúvajte svojich zamestnancov

Ak vedenie, resp. manažment firmy vyžaduje od zamestnancov používanie ochranných pracovných pomôcok, musí ísť príkladom a dodržiavať túto potrebu tiež. Zamestnanci tak budú oveľa prirodzenejšie siahať po ochranných pracovných pomôckach.

Možno sa teraz čudujete, ale tento príklad je naozaj jeden z najčastejších dôvodov, prečo zamestnanci nenosia ochranné pracovné pomôcky tak ako je vyžadované. Na druhej strane, vo firmách, v ktorých to nedodržuje samotné vedenie, sa niet čomu diviť.

Každopádne, nie je to jediný dôvod, tých môže byť viacero rôznorodých. Najúčinnejším spôsobom, ako zistiť dôvody nenosenia ochranných pracovných pomôcok na pracoviskách, je individuálny rozhovor s jednotlivými zamestnancami. Dôvody totiž môžu byť rôzne, napríklad im môžu konkrétne ochranné pracovné pomôcky vadiť, či nejakým spôsobom nevyhovovať.

Kúpu ochranných pracovných pomôcok prispôsobte danej pozícii aj danému zamestnancovi

Problém často vzniká už pri nákupe ochranných pracovných pomôcok. Veľakrát firma nakúpi rovnaký typ konkrétneho druhu ochranných pracovných pomôcok pre všetkých. Bola by však náhoda ak by to aj všetkým vyhovovalo. Napríklad jeden druh pracovnej obuvi môže niekomu perfektne sedieť a niekomu až blížiť. Ťažko potom očakávať od takéhoto zamestnanca, že pracovnú obuv bude nosiť.

Nehovoriac o tom, že takto vznikajú aj problémy týkajúce sa nesprávneho výberu ochranných pracovných pomôcok z hľadiska dostatočnej ochrany zamestnanca. Predsa len, inú úroveň ochrany potrebuje zamestnanec, ktorý opravuje závitovkové prevodovky a inú taký, ktorý pracuje na rizikovejšom pracovisku.

Ochranné pracovné pomôcky je preto potrebné nakupovať nielen s dôrazom na danú pracovnú pozíciu, ale aj individuálne pre konkrétneho zamestnanca. Len tak sa docieli, že ochranné pracovné pomôcky budú nielen chrániť, ale aj dobre sedieť, čo zvýši pravdepodobnosť, že zamestnanci nebudú zanedbávať ich nosenie.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof