Potraviny, ktoré by vám v kuchyni nemali chýbať

  • Inzercia
  • 20. júna 2023, 22:31

Stalo sa vám už niekedy, že ste si chceli pripraviť niečo dobré pod zub, ale z toho mála surovín, ktoré ste mali doma, ste nedokázali nič vhodné vymyslieť? Hlad je hlad a tak v takýchto prípadoch často skĺzneme k nejakej nezdravej maškrte. To sa potom ťažko chudne, či formuje postava.

Zdroj obrázka: Autor: nenetus / Stock.adobe.com

Ovocie, zelenina, mäso a pečivo

Aké potraviny teda doma vždy mať, aby ste si mohli kedykoľvek pripraviť niečo jednoduché, rýchle a chutné, čo zároveň nenabúra vaše snahy o zdravý životný štýl? Začnime niečím pre situácie, keď vyložene nemáte hlad, len máte chuť „maškrtiť“. Pre takéto prípady sa hodí ak budete mať na vašej Laminam pracovnej doske misku s ovocím, ktoré tak môže byť zdravou náhradou rôznych sladkostí.

Základom každej kuchyne je zelenina, obzvlášť cibuľa a cesnak. Stačí len dávať pozor, aby nesplesniveli. Určite je však dobré mať aj mrazenú zeleninu, ktorá sa hodí napríklad na polievku. Postačí aj kukurica a hrášok.

Po zelenine by sme mali potešiť aj „mäsožravcov“. Ak sa neradíte k vegetariánom, či vegánom, mať doma kvalitné chudé mäso je taktiež samozrejmosťou. Mäso je totiž zdrojom dôležitých bielkovín a energie a dodáva telu živiny potrebné na tvorbu a udržanie si svalovej hmoty.

Určite je dobré mať doma aj nejaké pečivo. Jasné, prepchávať sa pečivom nie je ideálne, ale v rozumnej miere sa mu predsa vyhýbať nemusíte. Pre „núdzové“ prípady sa hodí mať nejaké pečivo aj zamrazené. Treba ho však zamraziť ešte čerstvé a neskladovať ho takto viac, než 3 mesiace.

Vajíčka, korenie, mliečne výrobky a ďalšie potraviny

Keď budete mať doma pečivo, môžete si pripraviť rýchle jedlo s ním a s vajíčkami. Tie taktiež prinesú do vášho jedálnička kvalitné bielkoviny. Pár vajíčok na panvicu, trochu korenia a hlad bude onedlho minulosťou. Keď už sme pri tom, korenie podľa vlastnej chuti je taktiež základ.

V chladničke by vám nemalo chýbať mlieko a mliečne výrobky ako maslo, syry, jogurty, či tvaroh. Vaše kosti predsa potrebujú zdroj vápnika. Jogurty a podobné výrobky zas obsahujú dôležité probiotické kultúry.

Chýbať by vám nemala ani ryža, cestoviny a múka. V ideálnom prípade uskladnené v praktických dózach. Tých dóz sa vám mimochodom zíde viac. Existujú mnohé obchodíky, ktoré ponúkajú  napríklad predaj kávy, ale aj rôznych potravín „bezobalovo“. Pri nákupe zásob tak pomôžete aj prírode.

A čo na záver? Určite treba doma mať ocot, olej a zíde sa aj paradajkový pretlak, či napríklad ryby v konzerve. Tie sú taktiež dobrou voľbou v prípade, že potrebujete rýchlo zahnať hlad.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof