Deň detí v Ducovom: Prírodou k cieľu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. júna 2023, 18:58

V obci Ducové sme 28. mája popoludní oslavovali Deň detí. Súťažno-zábavné podujatie malo názov Prírodou k cieľu a konalo sa v časti „staré Ducové“, od miestnych pivníc smerom na veľkomoravské hradisko Kostolec.

(Autor: Dominik Gotthardt)

S nápadom zrealizovať takúto netradičnú akciu prišli p. Bujnová a p. Šimová, členky Rady školy pri Materskej škole Ducové. Spojili sily s miestnou škôlkou a začalo sa plánovanie. Do akcie sa im podarilo zapojiť dobrovoľníkov nielen z obce, ale aj z okolia, odborníkov, zanietencov a organizácie. Akciu finančne podporila Obec Ducové, jednotlivci i lokálne firmy.

Podujatie vzniklo s cieľom oslavy Dňa detí tak, aby si užili tento sviatok nielen ony, ale i rodičia a starí rodičia, pretože spoločné aktivity a zážitky je to, čo je v tejto dobe veľmi potrebné. To, čo môžeme našim deťom skutočne dať, je spoločne strávený čas. Hravou, ale aj edukačnou formou zároveň zistiť a zdokonaliť ich vedomosti orientované na prírodu a jej súčasti, podporiť informácie o ochrane a dôležitosti prírody a zároveň stráviť čas na čerstvom vzduchu zdravým pohybom.

Pre deti bolo pripravených deväť zaujímavých stanovíšť s témou „príroda“. Na každom ich čakali úlohy prispôsobené veku a schopnostiam dieťaťa. Svoje zastúpenie tu mali poľovníci, bylinkárka, ochrancovia prírody, ornitológ, rybári a archeológ. Stanovištia spestrili spevom a dobrou náladou miestne ženy – krojovanky so svojimi prírodnými hádankami, pohybovú zdatnosť účastníkov precvičili naši športovci, telocvikári. Po splnení všetkých úloh si deti prevzali odmenu od lesnej víly, každé dostalo milý balíček, medailu a diplom. Deti mali možnosť opekať na otvorenom ohnisku, pochutnať si na špekáčiku, koláčikoch alebo sa osviežiť nanukom, rodičia si mohli dopriať pivo alebo kofolu.

Nachystané boli i rôzne aktivity, napr. hľadanie pokladu lesnej víly, hľadanie veselých chrobáčikov – bonus pre odvážnych, deti zaujala ukážka prác kynológa a rovnako práca a auto hasičského zboru. Akcia mala u návštevníkov veľký úspech, zúčastnilo sa jej 132 detí. Svoju odmenu si odniesli deti z Ducového, ale aj zo širšieho okolia. Veľmi milo prekvapila i účasť detí z Trenčianskeho kraja. Počasie vyšlo na výbornú a celkovú atmosféru na akcii môžete vidieť na fotografiách, za ktoré ďakujeme Dominikovi Gotthardtovi.

Poďakovanie tiež patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii akcie, podporili našu myšlienku a pomohli vyčariť nejeden úsmev na detskej tvári.

Predovšetkým ďakujeme za ochotu, čas, účasť, vlastnú kreativitu a vedomosti na stanovištiach: ornitológovi p. Kubicovi, poľovníkom p. Minárikovi a dcére Alicke, p. Brosovej, bylinkárke p. Šimovej, študentkám pedagogickej školy Poláčkovej, Malinovej a Demeovej za ochranu prírody, slečne Chmelinovej, rybárom p. Poláčkovi a p. Bujnovi, krojovankám p. Miškechovej a p. Hlístovej, archeológovi p. Chomovi s priateľkou, za športové aktivity p. Gromanovej s manželom, lesníkom p. Štefancovi a p. Cepkovi, lesným vílam p. Jelenekovej, p. Rehákovej a p. Matejovičovej, za trpezlivosť pri hľadaní veselých chrobáčikov p. Minárikovej. Za kynologickú ukážku ďakujeme slečne A. Minárikovej.

Za materiálnu a prezentačnú podporu, za sponzorské dary ďakujeme týmto spoločnostiam, rodinám a jednotlivcom: Lesy SR, MsO SRZ Piešťany, hydinárska farma Gyron – Hyfa s.r.o., Budiš a.s., Kellys Bicycles s.r.o., Bidfood Slovakia s.r.o. (Prima), Elinor (obchod s detským oblečením), Semikron Danfoss s.r.o., Danucem a CRH company, Eltechklima s.r.o., Tinkinerecepty s.r.o., Obec Ducové, Malema s.r.o., FB Voskove, FB Gravirfer,  FB LP puffy, Zlá farma Modrová, rod. Mocková, rod. Poláčková, rod. Bujnová, rod. Kissová, rod. Konaříková, p. Petríčková, p. Masarovičová, p. Friedová, Maroš Tkáč.

Za spoluprácu pri realizácii, koordinácii dopravy a obsluhe ďakujeme: p. Janžovi, p. Orviskému, p. Hruškovi, p. Hlístovej, p. Srogoňovej, p. Komadelovej, p. Bezákovi, p. Jelenekovi, p. Jankovičovej s priateľom, žiačkam ZŠ Moravany nad Váhom, slečne Minárikovej a Sedmákovej.

Za ochotné zabezpečenie požiarneho a zdravotného dohľadu, za ukážku hasičskej techniky počas podujatia ďakujeme členom DHZ Moravany nad Váhom, p. Moravanskému, P. Hulmanovi, D. Hulmanovi a zdravotnej sestre p. Vojtkovej.

Rovnako ďakujeme všetkým mamičkám a babičkám detičiek zo škôlky, miestnym gazdinkám a kolektívu MŠ Ducové za chutné domáce koláčiky, ktorými podujatie podporili. Poďakovanie patrí aj všetkým zúčastneným, ktorí vytvorili úžasnú atmosféru a prijali naše pozvanie. Veríme, že sa zabavili a niečo nové naučili.

Rada školy pri MŠ Ducové

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof