Chcete odvolať správcu bytového domu? Na čo si dať pozor?

  • Inzercia
  • 19. júna 2023, 22:31

Jedným zo špecifík bývania v byte je, že na kvalitu vášho bývanie nemáte vplyv len vy. A nie, nemyslíme teraz prípadné problémy so susedmi.

Zdroj obrázka: Autor: M-SUR / Stock.adobe.com

Aj výkon správy má vplyv na kvalitu bývania v danom bytovom dome

Faktory, ktoré vplývajú na kvalitu bývania v byte, by sme totiž mohli rozdeliť dve skupiny. V prvej bude samotný váš byt a to ako ho máte zariadený, čiže všetko od plastových balkónových dverí po domáce spotrebiče, atď. To sú veci, ktoré sú čisto vo vašej „réžií“.

Do druhej skupiny patria veci, ktoré sa týkajú spoločných priestorov v bytovom dome a ktoré môže (ale nemusí) mať „pod palcom“ správcovská spoločnosť. To môže byť napríklad upratovanie, zimná údržba, starostlivosť o výťahy a iné služby.

Nevýhodou je, že tieto skutočnosti ani pri dlhodobej nespokojnosti príliš neovplyvníte. Iba ak by túto dlhodobú nespokojnosť s vami zdieľala aj väčšina susedov a spoločne by ste sa odhodlali na výmenu správcovskej spoločnosti.

Čo môže byť pri odvolávaní správcovskej spoločnosti kritické?

V oblasti komplexnej správy bytových domov v súčasnosti podniká množstvo firiem, takže nájsť si lepšiu správcovskú spoločnosť nemusí byť problém. To sa však už nedá povedať o samotnom akte odvolania vašej súčasnej správcovskej spoločnosti. Samozrejme, zvládnuť sa to dá, ale je potrebné si dávať pozor na viacero vecí.

V prvom rade je potrebné skutočne poznať názory ostatných majiteľov bytov a nebytových priestorov vo vašom bytovom dome. Na odvolanie správcovskej spoločnosti totiž budete potrebovať nadpolovičný súhlas všetkých majiteľov. Samozrejme, musia sa potom aj zúčastniť schôdze.

Dôležitá je aj trpezlivosť. Nesnažte sa spojiť odvolávanie súčasnej správcovskej spoločnosti s voľbou novej. Výber novej správcovskej spoločnosti sa môže ľahko zvrtnúť na hektickú výmenu názorov a to je presne to, čomu sa chcete na schôdzi, ktorú môže rozhodnúť každý hlas, vyhnúť.

V neposlednom rade je potrebná dôslednosť. Dbajte na prezenčnú listinu, nezabudnite na overovateľov a zapisovateľov a spravte si kópiu zápisnice. Prečo? Pre prípad, že by sa originál „stratil“.

(Inz)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof