Najviac dramatický problém všetkých čias!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. júna 2023, 22:30

V televízii, sociálnych médiách, divadlách a podcastoch sme často svedkami príbehov, kde dramatické postavy prehnane reagujú na bežné situácie. Prehnaná reakcia bola a je inšpiráciou divadelných príbehov už od starovekých čias. V tomto probléme „odyseácke“ tímy mali za úlohu použiť tri dramatické štýly.

Deti z dramatického krúžku Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch získali v národnom kole Odysea mysle 2023 prvé miesto. (Autor: CVČ Ahoj)

V nich predstavili príbeh postavy, ktorá prehnane reaguje na bežné situácie, avšak v jednom prípade musí byť jej reakcia opodstatnená, no ignorovaná. Predstavenie musí taktiež obsahovať niečo, čo rastie (hmotná vec), kostým, ktorý bude reprezentovať dve postavy, a kreatívne využitie sódy bikarbóny.

Takto znela úloha, ktorú deti z dramatického krúžku Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch riešili počas školského roka a ktorú veľmi úspešne odprezentovali na národnom kole Odysea mysle 2023 v Komárne v dňoch 2. a 3. júna. Domov si priniesli prvé miesto.

Cesta k splneniu úlohy nebola jednoduchá, pretože deti museli vymyslieť na túto tému príbeh, vyrobiť si kulisy a rekvizity, vymyslieť technické riešenia a, samozrejme, zhotoviť kostýmy. Nakoniec sa vďaka ich fantázii a kreativite všetko podarilo a svoje riešenie odprezentovali úspešne. Súčasťou súťaže s bodovým hodnotením boli aj spontánne úlohy, v ktorých predviedli tímovú spoluprácu, kreativitu a pohotové riešenie danej technickej úlohy. Na súťažné tímy v Komárne čakali okrem prezentácie dlhodobých problémov aj tzv. medzitímové úlohy, ktoré riešili priamo v meste už v piatok popoludní.

Odysea mysle je medzinárodný projekt v kreativite a tvorivosti, ktorého súčasťou je Slovensko už od roku 1999. Úlohy sú technické, umelecko-technické, klasické, divadelné a konštrukčné. Tímy si tému vyberajú podľa záujmu. Slovenské tímy mali možnosť úspešne odprezentovať svoje projekty už niekoľkokrát aj na Eurofestivaloch v Nemecku, Poľsku či v Amerike. Naša krajina usporiadala Eurofestival naposledy v roku 2014 v Tatralandii za účasti viac ako tisíc účastníkov z rôznych krajín sveta.

CVČ Ahoj

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof