Fotonávrat: Ostrovské cepy vycepovali k dokonalosti

Pilotný ročník festivalu remesiel a hudby – Ostrovské cepy nemal chybu! Jeho kvality tiež overila asi najsilnejšia prietrž mračien, akú tento rok zažili Ostrovčania a ich susedia. V Ostrove v sobotu 10. júna vítali návštevníkov desiatky remeselníkov, ale aj vinárov, cukrárov či kuchárov. Deti i dospelí tu mali tvorivé dielne, z pódia sa ozývala muzika. Kto chcel, mohol si zakrepčiť. Kto bol hladný, smädný, našiel tu pokrmy i občerstvenie.

(Autor: vd)

Remeselníci v duchu tradícií zvedavcom vysvetľovali princípy a základy svojich zručností, pričom im názorne ukázali, ako sa paličkuje, pletie, šije, zhotovujú výrobky z dreva, kože a iných materiálov.

Dopoludnia za jasnej slnečnej oblohy vystúpil Folklórny súbor Žito, potom zahrali hudobníci z Ucha – Boris Lutzbauer a Ladislav Svitek. Folklórom Vrbovských vŕb festival pokračoval popoludní a neskôr si návštevníci zgustli na koncerte Longitalu a českej kapely Žamboši. Posledné spomenuté koncerty sa presunuli do kulturáku.

„Teší ma, že do našej obce prišlo viac ako štyridsať remeselníkov. Na to, že išlo o nultý ročník festivalu, kde sa snúbila hudba s remeslami, sme s návštevnosťou spokojní. Snažili sme sa všetko zabezpečiť k širokej spokojnosti, čo, myslím si, sa nám podarilo,“ uviedol Jozef Tkácz, starosta obce Ostrov.

Pre pozvaných hostí, ale i priateľov a známych tu mali pripravený aj štamperlík domáceho „repáčiku“. „Počas celého dňa nás navštívilo množstvo ľudí. Odhadujeme, že sme mohli privítať vyše tisíc návštevníkov – domácich aj z okolitých obcí, čo je pre nás príjemné prekvapenie. Hodnotím to veľmi pozitívne a som neskutočne rád, že obyvateľ Ostrova a náš dobrý kamarát Ladislav Svitek prišiel s touto myšlienkou, aby sme takéto niečo u nás v obci zorganizovali,“ skonštatoval Tkácz.

Na záver Ostrovských cepov sa síce pokazilo počasie, ale organizátori z TK ESO Piešťany spolu s obcou mali pripravený k dispozícii kultúrny dom, kde, kto chcel, sa presunul a pokračoval v dobrej nálade.

O chutné jedlá i hladký priebeh Ostrovských cepov sa postarali aj títo muži: (zľava) Ivan Varečka, Juraj Soska, Zoltan Bako a starosta obce Jozef Tkácz.

„Chcem poďakovať všetkým za účasť. Samozrejme, že by som chcel osobne poďakovať kamarátom, kamarátkam, ktorí nezištne a veľmi, naozaj veľmi ochotne zabezpečili všetko, aby sme mohli túto akciu zorganizovať a hlavne dobre zvládnuť. Nechceme, aby sme zostali len pri nultom ročníku a už sme naplánovali Ostrovské cepy aj na rok 2024,“ dodal starosta. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof