Príprava na parkovaciu „revolúciu“ zatiaľ len v neviditeľnom režime

V októbri vstúpi do platnosti novela zákona o cestnej premávke, podľa ktorej už na chodníku nezaparkujete. Na dopravné značenie spojené s vyznačením miest na parkovanie cez chodník budeme v Piešťanoch zrejme čakať do poslednej chvíle. Radnica si však dáva načas i s obnovou toho súčasného vodorovného dopravného značenia a navyše sa tento rok obnovy dočkajú len priechody pre chodcov.

Koniec parkovania cez chodník sa blíži a piešťanská radnica parkovacie boxy zatiaľ nevyznačuje. (Autor: Supa)

Prvého októbra vstúpi do platnosti dočasne odložená platnosť novely Zákona o cestnej premávke, ktorá okrem iného prináša celoplošný zákaz parkovania na chodníkoch s výnimkou vyznačených miest. I keď túto legislatívnu zmenu prijala Národná rada SR ešte v úvode roka 2022 a aj na apel samospráv, že zmeny nestihnú zrealizovať, poslanci jej platnosť po krátkej dobe nadobudnutia účinnosti posunuli až na október 2023.

Rok a pol mal byť dostatočne dlhý čas, aby sa samosprávy na situáciu pripravili – zrealizovali vodorovné i zvislé dopravné značenie a upravili znenia obecných a mestských právnych nariadení o parkovaní. Ak by ste však v Piešťanoch štyri mesiace pred nadobudnutím účinnosti zákona očakávali čulý ruch pri osadzovaní zvislého dopravného značenia či vyznačovania parkovacích boxov tak, aby bolo možné od 1. októbra na chodníku zaparkovať, vaše očakávania sa nenaplnia.

Toto ticho pred parkovacou revolúciou v kúpeľnom meste sme zaregistrovali i my, a tak sme vedeniu radnice adresovali otázky, kedy začnú realizovať zmeny v dopravnom značení, ale aj to, kedy pristúpia k obnove vodorovného značenia v uliciach, keďže i to pôvodné je v opotrebovanom stave a sú miesta, kde je nejasné alebo už aj neviditeľné.

Na križovatke ulíc Winterova a Pod Párovcami je priechod pre chodcov namaľovaný dvojmo. Ktorý platí, môže chodec zistiť len podľa prístupu z chodníka.

Na ilustráciu stavu vodorovného dopravného značenia sme nafotili aj pomerne kurióznu situáciu s priechodom pre chodcov, respektíve s dvomi priechodmi umiestnenými tesne za sebou na križovatke ulíc Winterova a Pod Párovcami. Na tomto mieste je jeden starý priechod a druhý nový prispôsobený nedávnej rekonštrukcii chodníka, no z hľadiska opotrebovania farby a zreteľnosti vyznačenia sú oba na tom takmer rovnako.

A tak sme radnici poslali otázky v znení, či počítajú v tomto roku s obnovou vodorovného dopravného značenia, aký objem financií na tento účel vyčlenili, kedy sa obnova bude realizovať a ktorých ulíc sa bude týkať, prípadne či bude realizovaná na celom území Piešťan.

„Realizácia obnovy vodorovného dopravného značenia sa bude týkať hlavne priechodov pre chodcov, exponovaných miest, to je centrum mesta a obchodné časti. Na rok 2023 bolo vyčlenené nula eur, obnova vodorovného dopravného značenia bude financované zo zostatku vlastných príjmov Služieb mesta Piešťany z roku 2022 a dofinancovaná z vlastných príjmov v tomto roku. Predpokladaný objem vyčlenených finančných prostriedkov je 10-tisíc eur. Obnova bude realizovaná v mesiacoch júl a august,“ zaslal nám odpoveď hovorca radnice Martin Ričány a doplnil, že ju bude realizovať dodávateľsky externá firma, ale aj zamestnanci príspevkovej organizácie Služby mesta Piešťany.

Ďalej sme zisťovali, kedy radnica začne realizovať dopravné značenie tak, aby bolo možné po 1. októbri v Piešťanoch parkovať i cez chodník, keďže v starých Piešťanoch či na Floreáte, ak nemajú obyvatelia domov parkovacie miesto vo vlastnom dvore či na svojom pozemku, nikde inde na ulici bez hrozby „papuče“ a pokuty nezaparkujú.

Drvivá väčšina ulíc v týchto lokalitách je totiž taká úzka, že parkovanie popri chodníkoch len na vozovke by ulice zneprejazdnilo a zaparkovať čo i len časťou vozidla na chodníku bez vyznačenia parkovacieho miesta zakáže zákon o cestnej premávke. „Mesto má v pláne zabezpečiť realizáciu dopravného značenia regulácie statickej dopravy do 1. októbra 2023 v súlade s nadobudnutím účinnosti novely zákona o cestnej premávke,“ odpovedal nám Ričány.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof